Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci soudí první džihádistku: Safia (16) vrazila nůž do krku policistovi

Autor: ČTK, Mii - 
20. října 2016
11:41

V Německu ve čtvrtek za přísných bezpečnostních opatření začal ostře sledovaný soudní proces se šestnáctiletou Safií S., která se v únoru nožem pokusila zabít policistu a vážně ho přitom zranila. Za útok jí hrozí až deset let vězení. Akce je považovaná za první násilnou akci Islámského státu v Německu. Na lavici obžalovaných je také dvacetiletý Muhammad Hasan, který prý o plánech dívky vědět.

Safie S. si 26. února na hlavním nádraží v Hannoveru všimla dvojice policistů, kterým přišlo zvláštní, že za nimi dívka chodí. Když ji požádali, aby se legitimovala, vrazila znenadání jednomu z nich nůž do krku a vážně ho zranila. Druhý policista dívku přemohl a zatkl.

Když začalo vyšetřování a hledání motivu, brzy vyplulo na povrch, že tehdy patnáctiletá Safie je napojena na Islámský stát. Dívka s marockými kořeny původně chtěla napadnout odpůrce koránu, později si ale za terč zvolila policisty. Ještě večer před útokem byla Safie přes internet v kontaktu s jistou Leylou ze Sýrie, kterou prosila, aby mohla další den přistoupit k činu. Leyla jí radila, aby se pokusila odvést pozornost policisty a aby mu vzala zbraň, s níž by pak mohla střílet na další lidi.

Případ je zásadní tím, že se stal prvním, u kterého vyšetřovatelé vidí v pozadí příkaz Islámského státu. Další dva přišly v červenci, kdy dvojice teroristů zaútočila v bavorských městech Ansbach a Würzburg. Oba dva útoky si vyžádaly několik zraněných. Kontakty na Islámský stát měl podle všeho i nedávno zatčený Syřan Džábir Bakr, který pravděpodobně chystal útok na jedno z berlínských letišť.

Vyšetřovatelé při zjišťování důvodu radikalizace Safie došli k šokujícímu faktu. Dívka byla už jako sedmiletá v kontaktu s německým salafistou Pierrem Vogelem. Začátkem letošního roku se Safia pokusila dostat do Sýrie, aby se tam připojila k IS. Nedostala se ale dál než do Istanbulu, kde si ji vyzvedla její matka.

Když se obě vrátily do Německa, čekali už na ně policisté, kteří Safii zabavili její mobilní telefon. K překladu arabsky psaného návodu k útoku nožem se ale vyšetřovatelé dostali až v březnu, tedy až po její násilné akci.

Před soudem v Celle v Dolním Sasku stojí spolu se Safií, která je obžalována z pokusu o vraždu a z podpory teroristické organizace, také dvacetiletý Němec se syrskými kořeny Muhammad Hasan. O útoku věděl. Státní zastupitelství ho vyšetřuje i kvůli možné spojitosti s údajně plánovaným útokem na fotbalový zápas Německa proti Nizozemsku v listopadu 2015. Utkání, které se mělo uskutečnit krátce po teroristických útocích z Paříže, bylo tehdy na poslední chvíli zrušeno.

rockyshowman ( 20. října 2016 12:25 )

Asi bude psychicky nemocná, naše soudy by měli pro ni pochopení. Evropa je v pr..... Zde vládnou jedinci, kteří mi připomínají doby dávno minulé. Až nás paraziti skoro vyhubí a národ povstane a zbaví se té svoloče, tak zase budeme příjmat naše emigranty, kteří zcela určitě budou čekat, až se vlastenci vypořádají se škůdci! Když tak: ne ten je hrdina, kdo utekl, ale ten kdo zůstal a bojoval jakýmkoliv způsobem proti nepříteli. To mějte na paměti!!!!!!!!!

rudyptak48 ( 20. října 2016 12:17 )

Hezký úvod článku: "Na lavici obžalovaných je také dvacetiletý Muhammad Hasan, který prý o plánech dívky vědět." Radaktoři Blesku-Plesku by se měli nejdříve naučit český jazyk.

Zobrazit celou diskusi