Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Afghánec (†17) před útokem ve vlaku vyhrožoval: Zmasakruju vás nožem a sekerou

Autor: ČTK, lm - 
19. července 2016
17:48

Pět zraněných, z toho čtyři těžce, si v Německu vyžádal útok 17letého afghánského migranta, který v pondělí večer napadl nožem a sekyrou cestující regionálního vlaku do bavorského Würzburgu. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS) a zveřejnila video, ve kterém údajný útočník vyhrožuje Německu a všem »bezvěrcům«.

Mladistvý útočník, který do Německa přišel z Afghánistánu bez doprovodu rodičů, zranil ve večerním vlaku z Treuchtlingenu do Würzburgu čtyři členy rodiny z Hongkongu, která byla v Německu na dovolené. Pátou osobou, která utrpěla lehké zranění, je kolemjdoucí, kterou Afghánec napadal na útěku z vlaku předtím, než ho přivolaná policie zastřelila.

Mladík zanechal dopis na rozloučenou adresovaný svému otci. „Nyní se za mě modlete, abych se pomstil na nevěřících, a modlete se, abych přišel do nebe,“ uvedl v dopisu. Kromě toho v útočníkově bytě policisté nalezli ručně kreslenou vlajku Islámského státu (ISIS).

ISIS uvedl, že útočníkem měl být 17letý Muhammad Riyad, který do Německa přišel před dvěma lety. Islamisté rovněž zveřejnili video, které údajně mladý džihádista před činem natočil. Čin v Německu mladík podle Amak provedl „jako odpověď na výzvu mířit na země, které se účastní koalice proti Islámskému státu“. „Jsem vojákem Islámského chalífátu a spáchám útok v Německu. Je na čase, abyste přestali chodit k nám domů, vraždit naše rodiny a nic se vám za to nestalo,“ vyhrožuje ve videu mladík s nožem v ruce.

„Vojáci (Islámského chalífátu) jsou připraveni útočit a masakrovat vás ve vašich rodných zemích a pak zabrat vaši zemi pro své domovy a válečné základny,“ pokračuje. „Nezapomínejte na velkolepé útoky ve Francii. Já s vámi budu bojovat, dokud budu žít, a budu vás vraždit svým nožem a přetínat vaše hrdla svou sekerou,“ stojí v děsivé nahrávce.

Podle dvou svědků incidentu křičel mladík během svého řádění „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Německé úřady ale zatím přímé spojení útočníka s radikály na Blízkém východě nevidí, informovala agentura DPA. Přátelé útočníka vyšetřovatelům řekli, že Afghánec nijak nevyčníval a vůbec se nezdál být radikální ve svých názorech. Do mešity prý chodil o svátcích, ale příliš věřícím muslimem prý nebyl.

dragondra ( 19. července 2016 19:50 )

"Když se u nás chlapi poperou,tak jedině nožem anebo sekerou.." "Nebo náklaďákem?"

diskutujici ( 19. července 2016 19:47 )

 Jestli ten ma 17, tak ja uz jsem v duchodu.

Zobrazit celou diskusi