Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žena měla v 17 letech zavraždit manžela. Chtějí ji oběsit, dočkala se zastání

Autor: ČTK, tmp - 
11. října 2016
21:50

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International vyzvala íránské soudy, aby zrušily trest smrti vynesený nad mladou ženou obžalovanou z vraždy manžela. Dnes dvaadvacetiletá Íránka Zajnab na svou obhajobu uvedla, že její muž ji opakovaně fyzicky týral. O případu informovala agentura Reuters.

Íránka byla zadržena v únoru 2012 a odsouzena na vraždu svého manžela v procesu, který byl podle Amnesty International „naprosto nespravedlivý“. Hrozí jí poprava oběšením, a to už 13. října. Dívce bylo teprve 17 let, když zločin údajně spáchala, podle mezinárodních právních standardů tak byla mladistvá.

Oběšení bylo posunuto kvůli tomu, že byla těhotná s mužem, za kterého byla provdána během svého věznění, informovala BBC. Dítě se narodilo mrtvé, podle lékařů zemřelo už dva dny před porodem důsledkem šoku, který prožila matka poté, co byla popravena její spoluvězeňkyně.

Neměla ani právníka

„Jde o extrémně znepokojující případ,“ uvedl Philip Luther, který má v Amnesty International na starosti oblast Blízkého východu a severní Afriky. „Nejenže bylo Zajnab tehdy méně než 18 let, navíc jí byl odepřen přístup k právníkovi a jak uvedla, byla po svém zadržení mučena policejními důstojníky, kteří ji bili po celém těle,“ dodal.

V loňském roce vyvolal pobouření lidskoprávních organizací podobný případ, kdy íránské úřady nechaly popravit ženu, která zadusila svého manžela poté, co ho omámila drogami. V době činu jí bylo 17 let a stejně jako Zajnab tvrdila, že ji muž týral.

Podle íránského práva je dospělosti dosaženo pubertou, což je konkrétně pro chlapce v zemi 15 let a pro dívky devět let.

Zobrazit celou diskusi