Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exprezidenta Chiraka odvezli do nemocnice se zápalem plic. Hned po dovolené

Jacques Chirac skončil v nemocnici.
Jacques Chirac skončil v nemocnici.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
18. září 2016
12:00

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac byl v neděli v Paříži hospitalizován se zápalem plic. Oznámila to rodina 83letého konzervativního politika. V nemocnici má zůstat několik dní.

Nejvyššího představitele Francie v letech 1995 až 2007 odvezli do nemocnice Pitié-Salpêtrière krátce po návratu z Maroka, kde s příbuznými trávil dovolenou, upřesnil Chiracův zeť Frédéric Salat-Baroux.

Exprezident je při vědomí, uvedla AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký Chirakovi. Politik má zdravotní potíže od roku 2005, dokdy se naopak desítky let říkalo, že má „železné zdraví“.

S bývalým prezidentem Francie otrásla smrt dcery

Dva roky před ukončením druhého mandátu postihla Chiraka mozková mrtvice. Od té doby je zjevně silně oslabený a byl několikrát hospitalizován, především v roce 2015, kdy pro celkovou únavu strávil v nemocnici dva týdny. Také jím otřásla smrt jedné z dcer, která léta trpěla anorexií.

Chirac patří k hlavním osobnostem francouzské pravice, která se hlásí k odkazu exprezidenta Charlese de Gaulla. Stal se oblíbený napříč politickým spektrem především jako starosta Paříže, v jejímž čele působil rekordně dlouho, od roku 1977 do roku 1995.

Z působení Chiraka v čele Francie si analytici a komentáře hlavně připomínají, že v roce 2003 odmítl francouzskou účast ve vojenské intervenci v Iráku, kterou vyhlásil tehdejší americký prezident George Bush mladší. Je oceňován také za to, že jako první prezident uznal odpovědnost francouzského státu za masovou deportaci Židů za druhé světové války.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi