Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Erdogan opět vydírá: Pokud nám EU nezruší víza, uprchlická dohoda padá

Autor: ČTK - 
8. srpna 2016
13:00

Turecko nedodrží migrační dohodu s EU, pokud unie nesplní ujednání stran bezvízového styku pro turecké občany. Uvedl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde. Erdogan v něm také znovu obvinil Západ z nedostatku empatie vůči Turecku po červencovém pokusu o puč, který si vyžádal na 270 obětí.

„Evropská unie se k Turecku nechová seriózně. My jsme přijali tři miliony uprchlíků a jedinou starostí EU je, aby nepřišli na jejich území,“ uvedl v rozhovoru Erdogan. Obvinil také unii, že neplní své sliby stran bezvízového styku. „Pokud nebudou naše požadavky splněny, vracení uprchlíků už nebude možné,“ řekl rovněž turecký prezident.

Evropská unie uzavřela v březnu s Ankarou migrační dohodu, která výrazně zpomalila příliv migrantů z Turecka do Řecka. Výměnou za možnost vracet nové běžence zpět do Turecka slíbil Brusel Turecku mimo jiné urychlení bezvízového styku, ovšem až Ankara splní všechny stanovené podmínky.

V poslední době se ale unie s Ankarou dostala do křížku. Stalo se tak poté, co Erdogan prohlásil, že chce znovu zavést trest smrti. Turečtí nejvyšší představitelé o něm začali hovořit po zmařeném pokusu o vojenský převrat v polovině července. 

Erdogan si v rozhovoru pro Le Monde znovu postěžoval, že Západ nevyjádřil dostatečně soustrast Turecku po pokusu o puč. „Celý svět reagoval na útok proti Charlie Hebdo. Náš premiér se zúčastnil shromáždění v ulicích Paříže,“ uvedl také turecký prezident s odkazem na teroristický útok vůči francouzskému satirickému týdeníku loni v lednu. A dodal, že by očekával, že západní lídři by na pokus o puč reagovali stejným způsobem. 

Samo ( 10. srpna 2016 09:29 )

Nyní nastoupí varianta B, to znamená blokáda Turecka na moři a pokud to nebude stačit tak nastoupí varianta C a tou je potápění těchto lodí s imigranty kdoví odkud a kdo ví co zač. Problém nejsou imigranti, ale způsob jakým je Turecko dávkuje do Evropy. V prvé řadě je to problém muslimského světa a tam by měl být také vyřešený. Do Evropy by se měli dostat pouze lidé s legálními doklady a i ti by měli být dodatečně prolustrovaní v první zemi EU, t.j. v Řecku.

hanka666 ( 8. srpna 2016 20:01 )

 A nejkrásnější na tom je, jak se Angela ptá. Jsou němečtí Turci loajální Berlínu nebo Ankaře? Turci skandují na podporu Erdogana a ona se ještě tak hloupě ptá? To je opravdu myšlenka hodna intelektu představitelů EU.

vlasta1 ( 8. srpna 2016 15:07 )

Nevím co je lepší miliony migrantů a nebo miliony Turků.

vlasta1 ( 8. srpna 2016 15:00 )

Myslím že toto mu může schválit jedině Mama Merkel a Sobotka. Ten ji schválí všechno.

pragmatik ( 8. srpna 2016 14:43 )

Přidej, 3 miliony. Vždyť na to po domluvě s Putkou hraje, ten mu je tehdy dotoval.

Zobrazit celou diskusi