Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Islamofobové z USA se chystají na muslimy: Kulky namáčí do prasečí krve

Autor: mb - 
28. května 2016
21:31

Nejen Česko má své islamofoby, najdou se i v USA – „tavícím kotli národů“. Skupina mužů z Texasu trénuje střelbu a chystá se na „muslimské povstání“, které údajně ohrožuje Spojené státy. Kulky navíc namáčejí do prasečí krve nebo potírají slaninou, tím prý pošlou muslimy „přímo do pekla“.

 

„Hodně z nás tady používá prasečí krev nebo omastek ze slaniny, potírá si tím náboje. Když tím střelíte muslima, půjde rovnou do pekla. Tomuhle oni věří,“ říká sebejistě David Wright, mluvčí skupiny BAIRN (Bureau of American Islamic Relations). Za tímto matoucím názvem (v překladu Úřad pro americko-islámské vztahy) se ale skrývá skupina militantů, kteří jsou přesvědčeni o muslimské hrozbě v USA.

„Další krok v džihádu není náhodný, ojedinělý útok. Začali zabíjet lidi, začali masakrovat lidi ve velkém,“ říká Wright a zřejmě má na mysli zrůdnosti Islámského státu. „Opravdu čekáte, že tady budu čekat se složenýma rukama, až to dojde k nám? To rozhodně, něco s tím musíme udělat,“ dodává Texasan.

Přestože integrace muslimů do většinové společnosti je v USA daleko úspěšnější než v Evropě, kde existují doslova ghetta, určitá část společnosti se začala dívat po 11. září na muslimy skrz prsty. Tato nedůvěra je nyní posílena i uprchlickou krizí v Evropě a řáděním Islámského státu na Blízkém východě.

Svou „troškou do mlýna“ přispěl i republikánský kandidát na post prezidenta Donald Trump (69), který prohlásil, že by „zakázal všem muslimům vstup do země, dokud nezjistíme, co se to sakra děje.“

Pocit ohrožení USA v případě muslimského povstání je ale v případě BAIRN iracionální. Zatímco např. ve Velké Británii tvoří muslimové zhruba 5 procent populace a ve Francii dle některých odhadů až 10 procent, islám v USA vyznává zhruba 1 procento populace.

V Americe ovšem BAIRN narazil na odpůrce z řad radikálních Nových černých panterů, kteří se dostavili na demonstraci ozbrojeni úplně stejně jako islamofobové. I když k přímému střetu nedošlo, narůstající názorové rozdíly v americké společnosti mohou přivést jejich aktéry dříve či později k fatálnímu střetu.