Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Na uprchlíky platí otevřená náruč,“ radí muslimský expert z USA

Autor: tmp - 
28. května 2016
06:50

Nepřijmout uprchlíky s otevřenou náručí není moc dobrá strategie, varuje americký expert iráckého původu Ali Al Sudani. Podle odborníka na integraci muslimů americká otevřenost a pocit přijetí do společnosti se osvědčily a podobnou praxi doporučuje i Evropě. V opačném případě prý hrozí radikalizace.

„Myslím si, že v jakékoliv komunitě, když budete někoho vylučovat, tak to bude vést k radikalizaci. Pokud mi dáte pocit, že nejsem ve společnosti vítaný, tak to nebude moc dobrá strategie,“ upozornil v rozhovoru pro Blesk.cz Ali Al Sudani. Sám má vlastní kladnou zkušenost jako uprchlík v USA. V dubnu 2009 byl v rámci přesídlovacího programu americké vlády umístěn do Texasu.

„Vyloučení není dobrá strategie v ničem. A proto je Amerika tak skvělá. Všichni jsou vítaní, nezáleží na jejich náboženství nebo kultuře. My je uvítáme, nabídneme jim naše služby a budeme rádi, když se také stanou americkými občany. To proto máme lidi z různých zemí, s různými nápady a všichni tak přispívají velikosti naší země,“ řekl Sudani. Byť by s ním stávající republikánský favorit boje o Bílý dům Donald Trump asi nesouhlasil.

Přijetí i s tradicemi

Podle experta je klíčovým pilířem úspěchu integrace muslimských uprchlíků hlavně otevřenost přijímací země, tradice uprchlíků by neměla odmítat. „Samozřejmě je potřeba i legální ukotvení – mělo by být jasné, že na konci jejich cesty bude občanství. Uprchlíci by měli být přijati jako občané, kteří mají určité tradice a hodnoty, ale tyto hodnoty by měly být zamíchány do většího obrázku hodnot společnosti, do které se integrují,“ řekl odborník.

Video  Ali Al Sudani  - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Pocit přijetí, který by měla muslimům poskytnout přijímací komunita, podle něj zabezpečí, že se budou sami chtít stát produktivní součástí společnosti. Aby se tak stalo, je podle Sudaniho nutné společnost vzdělat.

„Musíme vzdělávat lidi, zvyšovat jejich povědomí a prezentovat jim, že evropští muslimové žijí na tomto kontinentě už léta a jsou hrdými Evropany, politiky, obchodníky nebo volenými zástupci. Musíme zdůrazňovat tyto úspěšné příběhy běžných muslimů, kteří žijí v Evropě,“ dodal expert.

Před svým přesídlením do USA pracoval Ali Al Sudani jako koordinátor programů organizace Člověk v tísni v Iráku. Momentálně pracuje v nevládní organizaci Interfaith Ministries for Greater Houston, kde má na starost nově příchozí hlavně ze Středního východu. Do Česka byl teď pozván americkým velvyslanectvím, aby se o svou pozitivní zkušenost podělil.



dumik ( 1. června 2016 06:15 )

myslím, že na otevřenou náruč nelegální a stále jen požadující migranti čekají marně.

hejhej ( 29. května 2016 08:53 )

Muslimská negramotná verbež nemá co pohledávat v civilizovaných zemích. Ať si sedí doma, čtou korán, vzávají násilníka a pedofila Mohameda, třískají hlavou o zem a vzývají ducha Alláha, ale ať se necpou tam, kde nikdo o ně nestojí!!!!! Blb "expert" ať si rozdává svoje debilní rozumy v Americe a nes.ere se do Evropy!!!

joudajoudovy ( 28. května 2016 15:16 )

rakouske ministerstvo vnitra na svych strankach informuje o vysetrovani volebniho podvodu.

joudajoudovy ( 28. května 2016 15:14 )

dle experta z usa „Na uprchlíky platí otevřená náruč“. expert pozapomnel vyjevit, jak siroce ma byt otevrena.... dle svedkeho media, uprchlik se tremi manzelkami + 20 deti je nespokojen v davsku a chce odejit do svedska. proc? dansko - rocne, rodinka na pridavcich na deti dostane: 624 502,45 Kc svedsko - rocne, 1 487 410,57 Kc. v cesku, dle kaklulacky "pridavky na deti", rodinka dostane 11 100 Kc, kdy je 10deti do 6.let a 10deti do 15.let. kalkulacka nepocita s vice jak 1O.detmi pro dany vek. konecne by se uprchlici meli priznat, ze jdou pouze za blahobytem a xenofobie v tom nehraje zadnou roli, a muslimsky expert priznat, ze amik chce ekonomicky znicit evropu, kdyz nepomohla financni krize. proto tak radi i doporucuji a ivanem hrozi.

tvujosudzmrde ( 28. května 2016 13:47 )

 TAK SI JE VEMTE ŠPÍNY DO USA!!!!Na uprchlíky platí jediné a to samopal a napalm,stejně jako na cikány a podobnou verbež!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi