Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež omýval a líbal nohy uprchlíků: Muslimové i křesťané – všichni jsme děti jednoho Boha, říkal

Autor: ČTK - 
25. března 2016
07:08

Papež František odsloužil tradiční mši na velikonoční Zelený čtvrtek, jejíž součástí je obřad mytí a líbání nohou. Letos tento obřad vykonal v uprchlickém centru v Castelnuovo di Porto u Říma. Omyl při něm a políbil podle agentury AP nohy migrantů různého vyznání jako gesto vstřícnosti v době, kdy po útocích v Paříži a Bruselu zesílily protimuslimské a protipřistěhovalecké nálady.

„Vítejte“, stálo v několika jazycích na transparentu, jímž hlavu římskokatolické církve přivítaly stovky žadatelů o azyl, kteří nyní v uprchlickém středisku přebývají. Pro tradiční obřad Vatikán vybral čtyři ženy – jednu italskou katoličku z řad pracovnic centra a tři eritrejské koptské křesťanky, a osm mužů – čtyři nigerijské katolíky, tři muslimy z Mali, Sýrie a Pákistánu a indického hinduistu.

Papež chtěl podle Vatikánu tímto gestem upozornit na strasti běženců. Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit Františkova pontifikátu.

Na rozdíl od svých předchůdců provádí současný papež tento rituál nikoli v kostele, ale mezi lidmi v nouzi. Tradiční omývání nohou, které odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním, provedl loni František v římské věznici Rebibbia. Nohy umyl a políbil 12 odsouzeným (šesti mužům a šesti ženám). Předloni si vybral ústav pro tělesně postižené a v roce 2013, v prvním roce svého pontifikátu, umyl nohy mladým v nápravném zařízení pro mladistvé.

Dřívější papežové prováděli tento rituál v římské bazilice svatého Jana Lateránského a nohy myli kněžím, kteří měli reprezentovat Ježíšovy následníky. František omýval obřadně nohy lidem z okraje společnosti každoročně už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio v Buenos Aires, když navštěvoval věznice, domovy důchodců či hospice. František často upozorňuje na problém nucené migrace a vyzývá svět, aby nebyl k utrpení těchto lidí lhostejný.

Před měsícem se František kvůli problému migrace dostal do veřejného sporu s americkým kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem, který navrhuje jako protiimigrační opatření zeď mezi USA a Mexikem. František o Trumpovi prohlásil, že není křesťan, když chce stavět zdi proti migrantům.

pravda- ( 24. dubna 2016 03:36 )

Možno to ten tupý muslim nepochopil, ale tú muslimku vedľa neho to dojalo k slzám. Mala možnosť naživo vidieť rozdiel medzi kresťanom a muslimom.

pravda- ( 24. dubna 2016 03:02 )

Až do tejto chvíle bol pre mňa pápež a celá katolícka cirkev len symbolom pedofílie, inkvizície, modlárstva a nástrojom politickej moci. Teraz keď vidím ako sa hlava tejto cirkvi s pokorou skláňa k nohám nepriateľov a s plným vedomím, že ho za to vysmejú a odsúdia aj vo vlastných radách,... začínam veriť, že aj medzi katolíckymi hodnostármi sa nájdu dobrí ľudia. Má odvahu nebyť populista, ale zahanbil tým aj všetkých moslimov. Robí len presne to, čo nám odkázal Boh v Biblii: „ Keď bude tvoj nepriateľ hladný, nakŕm ho, keď je smädný, daj mu piť, lebo tým, že to urobíš, žeravé uhlie mu nahrnieš na hlavu. 21 Nedaj sa premôcť zlu, ale stále premáhaj zlo dobrom.„(Rimanom 12:20, 21)

marais ( 26. března 2016 10:06 )

Po tom co se stalo v Bruselu, on jim myje nohy?

montevideo ( 25. března 2016 12:53 )

Franta Vyskoč. Totálně dementní čuně.

st.rec ( 25. března 2016 12:50 )

Konvertita k islámu a zrádce Ježíše bydlí ve Vatikánu?No ještě jim mohl poh.ulit aby nestrádali po dlouhé cestě a půstu.V bazénech po evropě už mají problémy tak Francek to jistě dorovná

Zobrazit celou diskusi