Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčíř si vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!

Autor: ČTK - 
23. února 2016
15:13

Český uprchlík Radovan Krejčíř odešel od jihoafrického soudu s trestem odnětí svobody ve výši 35 let! Soudce ho poslal do vězení za pokus o vraždu, za únos a za obchod s drogami. Krejčíř u soudu tvrdil, že je nevinný a má zdravotní problémy. Po vynesení verdiktu se Krejčíř na místě odvolal.

Radovan Krejčíř byl v Johannesburgu odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, za únos a za obchod s drogami. Soudce Colin Lamont uznal Krejčíře loni v létě vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Ten údajně Krejčířovi patřil. Spolu s Krejčířempřed soudem stanula i pětice jeho spolupachatelů.

Soudce v závěrečné řeči označil Čecha za hlavní postavu mezi odsouzenými, za "bosse". Výši trestu zdůvodnil mírou závažnosti a společenské nebezpečnosti zločinů, z nichž byli loni muži usvědčeni. Někteří z pěti Jihoafričanů byli v době provinění policisty.

Video Radovan Krejčíř si vyslech rozsudek v JAR - eNCA
Video se připravuje ...

V závěrečné krátké řeči před vynesením rozsudku Krejčíř, který stanul před soudem v poutech, v angličtině řekl, že jeho odsouzení je "šokující" a že pro něj neexistují žádné "objektivní důkazy". Celý proces označil za nespravedlivý. Odmítl také tvrzení státního zástupce, že se před soudem někdy choval arogantně.

Krejčíř dostal za obchod s drogami 25 let, za pokus o vraždu 15 let a za únos 15 let. Deset let z posledních dvou jmenovaných trestů si odsedí spolu s prvním. Celkem by tedy za mřížemi měl strávit 35 let. Jeden z jeho spolupachatelů dostal stejný trest, zbylí čtyři odešli s 15letým trestem.

Krejčíř v pondělí při zahájení jednání o stanovení trestu obvinil soudce Lamonta ze zaujatosti a usiloval o výměnu soudce a odložení rozsudku, ale neprosadil to. Odklad stání na dnešek si nakonec vynutila bombová hrozba, která vedla k evakuaci soudní budovy a nakonec se ukázala planá. Soudce pak i v úterý odmítl požadavek Čecha na odklad jednání, aby se soud mohl seznámit s jeho zdravotním stavem, protože se prý cítí nemocen.

Před soud v Johannesburgu Krejčíř přišel v úterý v černém tričku a opět jako jediný z šesti obžalovaných v poutech. V zaplněné soudní síni bylo přítomno mnoho uniformovaných strážců s automatickými zbraněmi. Přísná bezpečnostní opatření Krejčíř v pondělí před soudem označil za cirkus.

Krejčíř v soudní síni prohlásil, že posledních 27 měsíců, které strávil ve vězení v izolaci, se neblaze podepsalo na jeho duševním a fyzickém zdraví. Odmítl svůj stav upřesnit s tím, že nezná odbornou terminologii a že se to má soud dozvědět od jeho ošetřujících lékařů nebo ze spisu.

Soudci také tvrdil, že strádá psychicky, protože jeho rodina byla ilegálně deportována z JAR a on tak s nimi nemůže být v kontaktu. Krejčíř tvrdil, že kdyby ho soud osvobodil, jel by za rodinou do České republiky. Soudce mu ale neuvěřil a poslal ho za mříže. Krejčíř se po vynesení verdiktu na místě odvolal.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

 

salto ( 24. února 2016 13:06 )

Tak si dá teď na 35 roků voraz a pak to rozjede nanovo ve velkém. Radovane, ty koni co ti chybělo v ČR? No nic, ty kluci černý s velkejma lofasama se jistě už těší

salto ( 24. února 2016 11:51 )

Týden by po večeři nedostal moučník

pavlik_prca_psy ( 23. února 2016 23:53 )

A co když to má rád?

pavlik_prca_psy ( 23. února 2016 23:48 )

Už to nehul . Ty máš těžké mentální postižení a Zeman taky, akorát to tají . Zeman je EUROHUJER a vtíral se vždy EU a tím všechno possssral , blb

zkzkz ( 23. února 2016 21:42 )

Zobrazit celou diskusi