Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soud přerušila bomba: Krejčíř v okovech rychle zmizel

Autor: lm, ČTK - 
22. února 2016
13:26

Radovan Krejčíř se měl dnes u jihoafrického soudu dozvědět, kolik let vyfasuje za pokus o vraždu a únos a za pokus o držení drog. Krejčíř byl shledán vinným ze zmíněných činů již loni v srpnu. Krejčíř soudce žádal o povolení pout a o odložení jednání, ten mu ale nevyhověl. Zhruba ve čtvrt na dvě byl ale soudní proces ukončen, v soudní síni totiž byla nahlášena bomba! Pokračovat se tak bude v úterý.

Před soud v Johannesburgu dnes Krejčíř přišel v bílém tričku a v poutech, byl pohublý, prošedivělý a zřetelně nervózní. Přísná bezpečnostní opatření Krejčíř před soudem označil za cirkus. Zároveň si stěžoval na obtížný kontakt se svými právními zástupci poté, co byl v prosinci přemístěn do přísně střežené věznice v Kokstadu daleko od Johannesburgu. Prohlásil, že se bude hájit sám, a požádal v případě potřeby o tlumočníka. Se soudem Krejčíř komunikoval v angličtině, která podle jeho vlastních slov není dobrá.

Zhruba ve čtvrt na dvě do místnosti vtrhla policie a nechala kvůli blíže neupřesněné hrozbě vyklidit budovu. Podle jihoafrických médií zde měla být nahlášena bomba. Všichni přítomní za eskorty policistů okamžitě opustili soudní síň. Krejčířův případ byl kvůli tomu odložen na úterý.

Krejčíř předtím dlouze obviňoval soudce Colina Lamonta, že je proti němu zaujatý. Vyčítá mu mimo jiné, že v minulosti ignoroval jeho pokusy dostat slovo, a tvrdí, že soudce k němu má jiný přístup než k ostatním pěti osobám souzeným v tomto případu. Poukázal na to, že jako jediný z nich je před soudem spoutaný.

V polovině dne požádal soud o uvolnění pout, protože je má již více než pět hodin a bolí ho ruce. Soudce to zamítl. "Pokud bezpečnostní služba říká, že je musíte mít, tak je musíte mít," prohlásil Lamont.

Během dnešního jednání Krejčíř neměl klasická pouta. Ruce byly spojené delším řetězem, který mu umožňoval listovat v písemných podkladech.

Krejčíř žádal odročení o jeden den, soudce to zamítl

Krejčíř vyjádřil přesvědčení, že ho v očích soudce poškozují zprávy v médiích, podle kterých chtěl soudce nechat zavraždit, připravoval svůj útěk z vězení a měl v cele ukrytou zbraň. Podle Čecha se k němu soudce Lamont během dosavadního procesu choval neférově a předem ho považoval za vinného. Opět si také stěžoval na špatné podmínky svého věznění. Tvrdí, že strádá psychicky a musí brát hodně léků. Žádal o odložení jednání o den, aby mohla před soud přijít jedna zdravotní sestra a jeho advokát.

K soudu se dnes Krejčíř dostavil bez právního zástupce, který se podle něj musel věnovat jinému případu. Soudce Lamont prohlásil, že obžalovaný znal dnešní termín od loňska a měl tedy dost času najít si vhodného advokáta. Neuznal ani další Krejčířovy argumenty a poznamenal, že proces nelze odkládat donekonečna.

Do přísně střežené věznici v Kokstadu na jihovýchodě Jihoafrické republiky byl Krejčíř převezen poté, co policie dostala zprávy, že se chystá uprchnout z věznice s mírně volnějším režimem. V Kokstadu se ocitl jako vůbec první vězeň, u něhož ještě nebylo rozhodnuto o výši trestu.

Srpnový verdikt o vině byl prvním Krejčířovým odsouzením v JAR, kde je muž uprchlý z Česka obžalován hned v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

ellenic ( 22. února 2016 23:21 )

pepen Proti tomu nic nemám .

pepen ( 22. února 2016 17:36 )

Na každou svini se vaří voda!!!!Takto by měli skončit všichni šmejdi zlodějský a tuneláři v Česku včetně Sokola !!!!A všem zabavit veškerý majetky!!!!

lync ( 22. února 2016 15:48 )

už ho zastřelte grázla

salto ( 22. února 2016 15:32 )

Odprásknout ne, pro tyto je největším trestem sebrání majetku a pár let v lochu taky neuškodí

marlen52 ( 22. února 2016 15:26 )

ty se s ním prdlákujou palici na špalek a je pokoj. nějak tak to tady protahuje Rath taky hledá cestičky posera. Pancová a ten její gigolo to aspoň příjmuli a sedí ale tenhle se bojí já bych mu aspoň 5let přidala za protahování

Zobrazit celou diskusi