Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel salvadorský exprezident Fransisco Flores. Bylo mu 56 let

Zemřel salvadorský exprezident Fransisco Flores.
Zemřel salvadorský exprezident Fransisco Flores.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
31. ledna 2016
08:35

Zemřel bývalý salvadorský prezident Fransisco Flores, kterého čekal soud pro obvinění ze zpronevěry 15 milionů dolarů (374 milionů Kč) a nelegálního obohacování. Politik, kterému bylo 56 let, byl převezen do nemocnice poté, co jej dcera našla v bezvědomí v jeho domě, kde byl před zahájením procesu v domácím vězení.

Flores byl před dvěma lety obviněn ze zpronevěry 5,3 milionu dolarů (přes 105 milionů korun) ze státních peněz, které se údajně dopustil mezi lety 1999 až 2004, kdy zastával úřad hlavy státu.

Pro svou potřebu také údajně použil dar ve výši deseti milionů dolarů, který před 12 lety Salvadoru věnoval Tchaj-wan. Sám Flores tvrdil, že tento dar dostal osobně od východoasijské země a vzápětí peníze rozdělil na financování různých státních projektů.

Důkazy pro své tvrzení však exprezident nepředložil. Flores byl členem pravicové Národní republikánské aliance, která vládla zemi dvě desetiletí do roku 2009, než byl zvolen levicový prezident Mauricio Funes. Za jeho vlády zahájily salvadorské úřady vyšetřování exprezidenta, na jehož podezřelé finanční operace loni středoamerickou zemi upozornilo ministerstvo financí USA.

Zobrazit celou diskusi