Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Alexandru (†22) ubodal uprchlík (15): Byla můj andílek, smutní maminka

Autor: lm - 
26. ledna 2016
19:53

Její rodiče uprchli do Švédska z Libanonu, aby svým dětem zajistili bezpečí. Sama Alexandra (†22) pak pomáhala současným uprchlíkům, kteří přicházejí do Evropy ze Středního východu, údajně ze stejných důvodů. Zaplatila za to ale životem.

Alexandra Mezher se narodila ve Švédsku rodičům, kteří do země prchli před téměř třiceti lety z Libanonu, kde v té době zuřila občanská válka. Mladá dívka se v dospělosti rozhodla pomáhat těm méně šťastným, kteří také utíkají ze Středního východu do Evropy. Podstatná část jich právě míří do Švédska.

Alexandra dostala na starost desetičlennou skupinu mladistvých azylantů ve věku od 14 do 17 let. V pondělí krátce před osmou hodinou ráno ji ale jeden z jejich svěřenců v azylovém centru vážně pobodal. Patnáctiletého násilníka poté do příjezdu policie zadrželi ostatní mladiství uprchlíci.

Rodina mladé dívky se s incidentem nemůže smířit a viní ze smrti Alexandry politiky, kteří masovou migraci dovolili. „Nebyla to jen má dcera, byla můj anděl. Byla spravedlivá a čestná. Všichni ji měli moc rádi,“ řekla zdrcená matka serveru GoteborgsPosten. „Byla pro mě vším, proč zrovna ona?“ dodala smutně.

„Je to hrozné… Byla to holka, která jen chtěla konat dobro, pomáhat ostatním. A pak byla zavražděna, když dělala svou práci. Hrozně jsme plakali, byla tak hodná, milá a šťastná,“ prozradila už předtím její sestřenice médiím.