Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS cvičí džihádisty na roli „uprchlíků“. Do Evropy zamíří až 5000 radikálů

Autor: Alexandr Božilov - 
14. listopadu 2016
12:50

Až padne Rakka a Mosul, mohlo by podle belgického ministra vnitra zamířit domů až 5000 evropských bojovníků Islámského státu (ISIS). Německé tajné služby zase varují, že díky důmyslnému programu islamistů prochází do Evropy spolu s uprchlíky stovky radikálů napojených na ISIS.

Belgický ministr vnitra Jan Jambon odhaduje, že se z Blízkého východu vrátí do Evropy tři až pět tisíc bojovníků ISIS.  Dodal také, že evropské tajné služby se mohou jen dívat a čekat, kolik jich skutečnjě přijde.

„ISIS je pod velkým tlakem v Rakce a Mosulu. Jejich belgičtí soukmenovci jim pomáhají tyto državy bránit. Musíme si ale uvědomit, že tam není jen 200 Belgičanů, ale také něco mezi třemi a pěti tisíci Evropanů. Všechny zpravodajské služby se snaží situaci monitorovat a vyměňovat si informace. Jestli ta vlna islamistů přijde, musíme být připraveni,“ uvedl Jambon pro belgickou zpravodajskou společnost RTBF.

Ministr vnitra Jan Jambon Ministr vnitra Jan Jambon | EPA

Právě Belgie má s potíráním radikálního islámu obrovské problémy. Kvůli nedostatečné prevenci v předchozích dekádách vznikly v belgických městech chudé čtvrtě obývané především imigranty muslimského vyznání. Právě tato místa jsou živnou půdou pro rozvoj islámského radikalismu. Typickým příkladem je bruselská čtvrť Molenbeek. Tam se připravoval útok na židovské muzeum (2014), masakr redakce satirického magazínu Charlie Hedbo v Paříži, zmařený útok na rychlovlak Thalys z Amsterdamu do Paříže, loňské atentáty v Paříži a také útoky v Bruselu z března letošního roku.

Bojovníci ISIS se vydávají za uprchlíky

Všech devět útočníků, kteří před rokem pozabíjeli v Paříži 130 lidí, přijelo do Evropy maskovaných jako uprchlíci. Německý deník Die Welt s odvoláním na zdroj z německých tajných služeb přišel s informací, že ISIS má speciální programy, kde učí své bojovníky, jak se co nejlépe infiltrovat mezi uprchlíky a nevzbudit tak pozornost evropských tajných služeb.


Die Welt poukazuje na to, že o skutečnosti, že se teroristé vmísili do davu uprchlíků a prošli do Evropy, se vědělo již dříve. Nová metoda džihádistů je prý ale mnohem sofistikovanější. ISIS totiž učí své lidi, jak mají vypadat, co mají mít u sebe, a především jak mluvit nejen s ostatními uprchlíky, ale také s úřady a bezpečnostními složkami, aby nevzbudili žádné podezření. Výcvik je na tak vysoké úrovni, že jeho absolventi jsou údajně schopní zmást ohledně své pravé identity i zkušené vyšetřovatele.

Německé tajné služby upozorňují na stovky uprchlíků, u kterých je důvodné podezření, že jsou buď aktivními členy ISIS, nebo jeho sympatizanti a podporovatelé. Roste i počet policejních razií a zatčených lidí v souvislosti s terorismem. Například v září za poměrně dramatických okolností zatkla německá policie Syřana Jabera Albakra. U něj v bytě nalezli policisté výbušniny, pomocí kterých chtěl pravděpodobně spáchat teroristický útok na jednom z berlínských letišť.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi