Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školák bránil dívky před obtěžováním. Spolužák ze Sýrie mu zezadu probodl srdce

Autor: mb - 
18. ledna 2016
15:50

Smrt tentokrát zavítala přímo do školních lavic. Syřan Ahmed Mustafa (14) jediným úderem nožem připravil o život svého spolužáka, útočil zezadu. Zesnulý byl přitom také imigrant – Litevec Arminas Pileckas (†15) prý bránil dívky, které syrský chlapec obtěžoval.

Vražda ve škole v městečku Broby se odehrála už 11. ledna. Syrský chlapec se zezadu přiblížil k Arminasovi a vší silou mu bodl kuchyňský nůž do srdce. Litevec byl na místě mrtvý.

Podle otce zavražděného chlapce se první konflikt mezi dvěma chlapci odehrál už minulý rok v prosinci či v listopadu. Arminas Pileckas údajně bránil dívky, které mladý Syřan obtěžoval. Poté co Arminas uštědřil svému „nepříteli“ pár facek, mladý Syřan vzal nohy na ramena. Střet litevského a syrského chlapce natočili jejich spolužáci.

Šikanovali ho, říká otec vraha

Naprosto odlišnou verzi ale nabídl švédským médiím otec syrského mladíka, podle něj byl jeho syn ve škole šikanován již delší dobu a škola ani po incidentu neudělala nic pro to, aby Ahmeda před údajnou šikanou ochránila.

„Škola mu vůbec nepomohla, neudělali nic pro to, aby si obhájil svou čest. Místo toho můj syn musel potkávat toho 15letého kluka každý den, to ho velmi trápilo,“ prozradil syrský uprchlík deníku Aftonbladet.

To ale kategoricky odmítá chlapec zavražděného otce: „Nesmysl, tady ví škola úplně všechno. Když přijde nějaký žák pozdě na vyučování, rodičům je hned zaslána textová zpráva. Kdyby Arminas někoho šikanoval, věděl bych to nejen já, ale i učitelé a policie.“

Litevská rodina nyní truchlí nad ztrátou syna a zvažuje, zda zůstat v zemi, či se vrátit do Litvy: „Švédové se bojí o problémech mluvit. My Litevci jsme jiní a o všem mluvíme veřejně. Tady ve Švédsku naopak všechno tutlají a utajují,“ dodává muž. Situace v severské zemi se dle něj prý „začíná vymykat kontrole“.

Švédskem přitom nedávno otřásla jiná vražda ve škole. Před pár měsíci Švéd Anton Pettersson (†21) v masce Darth Vadera mečem zaútočil na své školáky, kteří pocházeli z imigrantského prostředí. Policie útočníka při zásahu postřelila, ten na následky zranění zemřel.

Švédsko loni přijalo v přepočtu na hlavu obrovský počet uprchlíků. Země, která má prakticky tolik obyvatel co ČR, přijala jen v roce 2015 150 tisíc imigrantů, což je skoro tolik, kolik obyvatel má například Plzeň.