Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bratr zavražděného špiona Litviněnka: Kreml Alexandra nezabil, to spíš Londýn

Autor: mb - 
22. ledna 2016
12:05

Bratr Alexandra Litviněnka (†44) Maxim si nechce připustit, že by jeho sourozence nechala zabít Moskva – a byl za tím dokonce současný prezident Vladimir Putin. Na smrti exagenta FSB měl podle něj zájem spíš Londýn, který nyní na Moskvu ukázal. Ruský politik Vladimir Žirinovskij (69) pak dokonce obvinil Británii z vraždy nejen Litviněnka, ale i oligarchy Borise Berezovského (†67).

„Rusové neměli žádný zájem na zabití mého bratra. Mohli to být Angličané, Izraelci, Američané… A jakou motivaci měli Britové pro vraždu mého bratra? Chtěli obrátit veřejné mínění proti ruskému prezidentu Putinovi,“ domnívá se Maxim Litviněnko, který žije střídavě v italském Rimini a rodném Rusku.

Podle špionova bratra ztratil Litviněnko pro Brity důležitost a rozhodli se z přeběhlého agenta FSB vytěžit maximum. Nejvíce se ale Londýn údajně bál toho, že Alexandr Litviněnko prý plánoval návrat do Ruska, takový krok by uškodil reputaci Británie.

„Neprovozoval špionáž, přístup k tajným informacím státu neměl. Jeho náplň práce byla spíše policejní, bojoval proti organizované kriminalitě,“ prozrazuje Maxim pracovní náplň svého bratra v řadách FSB.

Jenže před pár lety mluvila rodina Litviněnka úplně jinak. S Maximem žil v Rimini otec Litviněnka Valter a spolu provozovali restauraci. Tehdy kritizovali jak Putina, tak Rusko. Po čase začal podnikatelský záměr selhávat a otec Alexandra Litviněnka dokonce požádal s pláčem Vladimira Putina (63) o odpuštění a umožnění návratu do Ruska.

„Samozřejmě že jsem chápal, že lidé z FSB nejsou idioti, aby do Londýna přivezli polonium a všude ho tam roztrousili. Kritizoval jsem, protože jsem byl zaslepen nenávistí,“ prohlásil otec Alexandra Valter Litviněnko.

Žirinovskij: Vraždil Londýn, zabili i Berezovského

I Vladimir Žirinovskij, ruský politik známý svými extravagantními výroky se domnívá, že Litviněnka zabily britské tajné služby, později prý odstranily i Borise Berezovského (†67).

„Ruské tajné služby takto nepracují. Pokud by někoho chtěly otrávit… Stopy polonia byly rozseté po celém Londýně, vždyť to je k smíchu! Takto amatérsky nepracují ani zpravodajské služby z Afriky,“ prohlásil Žirinovskij a tvrdí, že Litviněnka i Berezovského zabil Západ.

„Setkal jsem se s Berezovským dva měsíce před jeho smrtí. Řekl mi, že když dostane zpátky ruské občanství a vrátí se do Moskvy, tak je ochoten změnit své dosavadní výpovědi a přemluví Litviněnkovu vdovu, aby nakonec řekla pravdu,“ prohlásil pro ruská média.

Oligarcha zemřel za podivných okolností

I Boris Berezovskij se údajně omluvil Putinovi, a to dokonce písemně, dopis měl doručit ruskému prezidentovi osobně miliardář Roman Abramovič (49). Kreml přijetí dopisu ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Ruský oligarcha Berezovskij zemřel v březnu roku 2013 za podivných okolností ve své vile.

Jeho tělo objevil v zamčené místnosti osobní strážce miliardáře. Údajně se měl oběsit, ale britský koroner nakonec nechal výsledek vyšetřování otevřený. „Neříkám, že se oběsil. Neříkám, že byl zabit. Standardy důkazního břemena jsou postaveny tak vysoko, že se nemohu přiklonit ani k jednomu či druhému závěru,“ prohlásil Peter Bedford.

jasnovidec01 ( 16. března 2018 12:27 )

Všichni špioni patří do hrobu,nemají strkat rypak do cizích věcí a donášet,až se všichni přestanou cpát do záležitostí cizí země tak bude líp ,ale VŠICHNI,

Olina ( 22. ledna 2016 17:42 )

329 stran zprávy britského soudce, v něm jen slova pravděpodobně. Žádný důkaz. Nestudoval pan soudce plzeňská práva? Bratr špiona má dle mého názoru pravdu. Zájem na smrti agenta měla britská tajná služba. Hlavní cíl: pošpinění Ruska. Až se zlořádům uššákům a briťákům podaří vyprovokovat nukleární válku s RF, bude to už jedno. Nukleární válka znamená konec.

Samo ( 22. ledna 2016 13:36 )

No jasně Litvíněnka zavraždili Britové, nebo Američani, možná Izraelci. Rusové jsou tak zkurvený národ, že nepřiznají ani to co je nad Sluce jasnější, u Kremlu stříleli Čečenci a zastřelili náhodou Putinova odpůrce, jeho kritiky z řad novinářů také střílejí Čečenci, kteří nemají žádný zájem ani motiv střílet Putinovy odpůrce. Vrahy je třeba hledat u těchto politických vražd mezi těmi, kterým ta vražda prospívá. A to je Kreml i s Putinem. A vykonavateli vražd jsou Putinovi soukmenovci a kamarádi z FSB.

sores ( 22. ledna 2016 13:30 )

No jasně pohrozili mu že dopadne stejně jako jeho bratr. On si uvědomuje, že bráchovi už život nikdo nevrátí tak že raději bude držet hubu aby mohl žít! Strach má velké oči!! A i kdyby odešel do Anglie oni by si ho tam našli. Takže mu vlastně ani nic jiného nezbývá než fandit Putinovi a mlčet.

Zobrazit celou diskusi