„Měla jsem tak špatnou docházku na základní škole a má máma tak bojovala, aby mě první den dokopala na Burnt Mill. Ale tato škola mi změnila úplně život,“ vzpomíná mladý génius Nicole Barr pro dailymail.co.uk.

Teprve třináctiletá dívka, která vyrůstala v karavanu a s rodinou jezdila křížem krážem, v Mensa IQ testu, určeném pro nejtalentovanější děti, dosáhla neuvěřitelného skóre 162! To je o dva body víc, než získal Stephen Hawking a Einstein.

Nicolina matka Dolly Buckland (34) se ovšem jejímu úspěchu v testu vůbec nediví. Podle ní Nicole už před druhým rokem uměla jednoduché matematické výpočty a ještě před desátým rokem života dokázala vyřešit komplexní algebru.

Ani její otec nebyl výsledkem testu překvapen. Šestatřicetiletý James, který se živí jako čistič okapů a opravář příjezdových cest, už dávno s matkou své dcery nežije a bydlí v karavanu. Byl to právě on, kdo odvezl Nicole do Stevenage, aby se zúčastnila testu. udělal to poté, co ji dal vyplnit jeden z kvízových IQ testů a všiml si její nadprůměrné inteligence. 

Poté, co se o jejích úspěších dočetli profesoři z Oxfordu, pozvali mladého génia na slavnou univerzitu, kde s nimi mladá Romka strávila celý den.

„Nikdy předtím jsem na univerzitě nebyla, bylo to moc hezké, podívat se tam,“ řekla dívka, která touží studovat medicínu.  

Nicole také doufá, že její úspěchy změní pohled lidí na Romy. „Lidé říkají špatné věci o Romech, které nejsou pravdivé, a často soudí podle obalu knihy. Má máma mi říkala, že lidé tvrdí, že Romové dělají špatně věci, ale naše komunita je civilizovaná a dobrá,“ řekla Nicole DailyMailu.