Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Chtěli zotročit jen mladé ženy“. Jezídky nad 40 let ISIS povraždil

Autor: ČTK, mb - 
16. listopadu 2015
22:05

Kurdští bojovníci našli východně od severoiráckého Sindžáru masový hrob jezídů, v němž je uloženo víc než sedmdesát těl. Nález byl objeven krátce poté, co kurdské jednotky ze Sindžáru vytlačily oddíly Islámského státu. OSN již označila brutální pronásledování jezídů ze strany Islámského státu za „možnou genocidu“.

Islamisté obklíčili Sindžár loni v srpnu a po dobytí města systematicky vraždili příslušníky jezídské menšiny. Dali jim ultimátum, aby buď přestoupili na islám, nebo je čeká smrt. Z mladých žen se staly sexuální otrokyně a starší odvedli teroristé za město a pravděpodobně postříleli.

Podle prvních odhadů byly zavražděné ženy ve věku 40–80 let. „Vypadá to, že teroristé chtěli zotročit jen mladé ženy,“ prohlásil místní radní Mijasir Hadži.

V masovém hrobě našli Kurdové zbytky vlasů, kostí a osobních věcí, z nichž některé údajně patřily sindžárským ženám. „Smrt je lepší než to, co jsme viděli v masovém hrobě,“ prohlásil sindžárský starosta.

Hrob nyní chrání hlídka do příchodu expertů, kteří budou pozůstatky analyzovat. Dále budou rovněž shromažďovat důkazy pro trestní stíhání z důvodu podezření z genocidy. OSN brutální vyvražďování jezídů už v březnu označila za „možný akt genocidy“.