Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smrt v klubu, v Rumunsku zemřelo už 29 lidí. Stav dalších je vážný

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2015
14:33

Počet obětí pátečního požáru v bukurešťském hudebním klubu stoupl na 29, když v nemocnici v noci na dnešek vážným zraněním podlehli dva lidé. Agentuře Mediafax to řekl státní tajemník ministerstva vnitra Raed Arafat, podle něhož oba zemřelí utrpěli rozsáhlé popáleniny.

Ministr zdravotnictví Nicolae Banicioiu dnes upřesnil, že z nynějších 144 hospitalizovaných osob je 80 až 90 ve vážném stavu. U 35 z nich je stav dokonce kritický.

 

Sobotní zprávy uváděly, že ve vážném stavu je 25 postižených, a počet mrtvých proto může ještě stoupat. Orgány činné v trestním řízení již zahájily vyšetřování tohoto nejhoršího neštěstí v rumunském hlavním městě od pádu komunistického režimu v roce 1989.

 

Prokuratura se chystá předvolat k výslechu tři spolumajitele klubu Colectiv, kde se tragédie odehrála. Deník Evenimentul Zilei v této souvislosti poznamenal, že v posledních letech požáry zničily dvě jiná podobná zařízení, jež patřila jednomu z vlastníků Colectivu.

 

 

„Náhoda, prokletí nebo zločinná lhostejnost? táže se list. Podle různých informací bylo v klubu Colectiv kolem 200 až 400 lidí, kteří přišli na představení rumunské metalové skupiny Goodbye to Gravity.

 

To provázela pyrotechnická show, při níž podle některých svědků došlo k explozi a následnému vznícení polystyrenové dekorace na pódiu a obložení zvukové izolace, z něhož se plameny bleskově rozšířily na zdi a strop.

 

Návštěvníci propadli panice a snažili se zoufale dostat k jedinému otevřenému východu. Mnoho lidí utrpělo otravu zplodinami a vážné popáleniny, ale řada zraněných má i zlomeniny, způsobené při nastalé tlačenici.

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi