Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Planetu rozzáří modrá: Pyramidy, Eiffelovka i Janáčkovo divadlo oslavují OSN

Autor: ČTK, sou - 
24. října 2015
17:09

Egyptské pyramidy, Eiffelova věž či Velká čínská zeď v sobotu zazáří modrým světlem na oslavu 70. výročí vzniku Organizace spojených národů. Celkem se po celém světě takto rozsvítí více než dvě stovky budov. V Česku se k oslavám připojuje Brno.

Svět si 24. říjen připomíná jako den, kdy v roce 1945 vstoupila v platnost Charta OSN, kterou bylo založeno celosvětové mezinárodní společenství. „I sedm desetiletí po svém vzniku je Organizace spojených národů pro celé lidstvo světlem naděje. Každý den OSN dává jídlo hladovým a přístřeší těm, kteří byli vyhnáni ze svých domovů,“ uvedl generální tajemník organizace Pan Ki-mun.

Mezi prvními se modrého světla dočkali Australané při pohledu na slavnou budovu opery v Sydney. V průběhu dne se postupně od východu na západ přidávají mimo jiné skalní chrámy v jordánském městě Petra, petrohradská Ermitáž, španělská Alhambra či newyorský Empire State Building.

V Česku bude v pozdním odpoledni a navečer svítit průčelí brněnského Janáčkova divadla a přilehlé náměstí s fontánou, kde byla už v pátek slavnostně zahájena výstava právě k 70. výročí OSN.

kapsle ( 24. října 2015 18:14 )

Taky neuznávám OSN- od té doby ,co komisi pro lidská práva předsedají Saudové a nejvyšší komisař pro lidská práva je Jordánec. Když si takto představují představitele lidských práv, tak je mi na blití. Takže mrskání pro lahev vína, kamenování,ukřižování, otrokářství,nerovnost pohlaví- to je vzor lidských práv.

vi3ol ( 24. října 2015 17:49 )

V.K.laus řekl, že neuznává OSN, takže Hrad svítit nesmí..

Zobrazit celou diskusi