Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Islamisté popravili 82letého archeologa. Strávil celý život Palmýrou

Autor: lm, ČTK - 
19. srpna 2015
09:57

Barbaři z Islámského státu popravili dvaaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda sbírek Palmýry. Chálid Asad zasvětil objevování památek v Palmýře více než padesát let svého života.

Bojovníci Islámského státu v květnu dobyli syrské historické město Palmýra, odkud byly předtím odvezeny stovky cenných soch. Barbaři brutálně vyvraždili místní obyvatelstvo a začali nemilosrdně ničit památné město, které je seznamu světového dědictví UNESCO. Panují obavy, že historicky cenné místo zničí podobně, jako to udělali s památkami v Iráku.

Před měsícem se barbarům do spárů dostal syrský archeolog Chálid Asad. Světoznámý učenec Palmýře zasvětil téměř celý svůj život. Radikální sunnitští militanti jej zadržovali a vyslýchali téměř měsíc kvůli lokaci ukrytých cenností, jež se podařilo z Palmýry vyvézt před příchodem ISIS. Pak ho bez milosti popravili. Muži v úterý uťali hlavu na náměstí před palmýrským muzeem za přítomnosti několika desítek lidí.

Nad jeho ztrátou smutní nejen rodina, ale i široká archeologická společnost. „Jen si představte, že takový vzdělanec, který odvedl nezapomenutelnou službu tomuto místu a zapsal se do historie, byl sťat a jeho tělo stále visí na jednom z antických sloupů na náměstí v Palmýře,“ poznamenal smutně Maamun Abdalkarím, šéf syrského památkového ústavu. „Pokračující přítomnost těchto zločinců ve městě je prokletím (Palmýry) a předznamenáním katastrofy každého sloupu a každého tamního archeologického nálezu,“ dodal ředitel.

Chálid Asad patřil podle ředitele k „nejvýznamnějším průkopníkům archeologie v Sýrii“. Podle Abdalkaríma se Asad staral o archeologické naleziště v Palmýře 40 let a pracoval až do roku 2003, kdy odešel do důchodu. I potom ale ještě působil jako odborník pro Abdalkarímův úřad. 

makmark ( 21. srpna 2015 18:43 )

pilně se učte, ať nejste hloupí a nikde nepotřební jako Romové a ISIL

.666provas. ( 19. srpna 2015 11:57 )

Lidský odpad, který se na této planetě omylem uchytil konečně vychcipa a země bude opět patřit jen přírodě a zvířatům a tak to má být! Jsme paraziti a jako takový musíme být zničeny! Už je nejvyšší čas!Jsem za to ráda!!!!

.666provas. ( 19. srpna 2015 11:25 )

Jdu se oběsit.

lipno ( 19. srpna 2015 10:11 )

Už tam jede Sobotka nebo nějaký další Havloid a veze zabijákovi prúkaz imimranta!

Zobrazit celou diskusi