Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V USA popravili ženu, která nechala zabít manžela: Neberte nám i maminku, prosily její děti soud

Autor: ČTK - 
30. září 2015
07:06

V americkém státu Georgia se v noci na dnešek uskutečnila tamní první poprava ženy za 70 let, uvedla agentura AP. Sedmačtyřicetiletá Kelly Gissendanerová se také stala 16. popravenou ženou od obnovení trestu smrti v USA v roce 1976. Injekce se smrtící látkou ukončila život odsouzené, přestože o milost pro ženu žádaly i její děti a papež František.

Žena byla odsouzena za to, že navedla milence, aby v roce 1997 zabil jejího manžela. Odpůrci popravy argumentovali kromě jiného tím, že by to bylo nespravedlivé, když fyzický pachatel popraven nebude. Vraždící milenec totiž dostal doživotí, které si vyjednal výměnou za přiznání své viny. Žena v naději, že dostane mírnější trest, vinu u soudu popírala.

Předchozí asi tři termíny popravy od začátku roku byly vždy kvůli různým odvoláním a nesrovnalostem kolem výkonu tohoto hrdelního trestu na poslední chvíli zrušeny. Nakonec Nejvyšší soud v úterý večer (v noci na dnešek SELČ) všechna odvolání odmítl a umožnil popravu. Ta proběhla krátce poté v místní státní věznici.

„Prominout naší matce byl nejlepší způsob, jak uctít památku našeho otce,“ uvedl v rámci odvolacího řízení syn Dakota Gissendaner, kterému bylo v době vraždy pět let. „Jsme jednotní v naší naději, že nebude popravena. Ztratili jsme otce. Nedokážeme si představit, že přijdeme i o matku,“ uvedla nedávno v prohlášení dcera Kayla Gissendanerová, které bylo v roce 1997 sedm let.

Dosud poslední žena popravená v Georgii byla v březnu 1945 Lena Bakerová. Byla odsouzena ke smrti na elektrickém křesle za zabití svého zaměstnavatele. Žena tvrdila, že se jen bránila před jeho sexuálním napadením. Úřady v roce 2005 podle agentury Reuters uznaly, že její poprava byla „vážná chyba“.

Od začátku roku se ve Spojených státech uskutečnilo podle místních úřadů, i s tou dnešní, 21 poprav.

tgbb. ( 30. září 2015 09:27 )

U naší feminizované justice by byla mediální hvězdou. Knirsová dostala za vraždu manžela 13 let, po 6,5 letech půjde domů.

mira209 ( 30. září 2015 07:38 )

Právo po americku

Zobrazit celou diskusi