Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci naopak: 12členná rodina utekla do Islámského státu. Vzali i malé děti

Autor: simao - 
1. července 2015
19:51

Islámský stát oslavil roční výročí své existence a dál sílí. Rozpíná se, zabírá půlku Sýrie, odkud utíkají do Evropy tisíce lidí. Jenže najdou se i celé rodiny, které míří opačným směrem. 12členná rodina z Velké Británie vzala podle britských médií i své děti a vnoučata ve věku 1 až 11 let a utekla mezi džihádisty. Otec, hlava rodiny, přitom trpí cukrovkou, matka rakovinou.

Dříve to byl Islámský stát v Sýrii a Levantě, loni v červnu se z něj stal jednotný Islámský stát. Který rozsévá strach a pohoršení nad bezbřehou brutalitou. Džihádisti se zlověstnými černými vlajkami přitom ve svých řadách vítají často i bojovníky ze Západu. Nyní je může může rozšířit i pět synů z rodiny Muhammada Abdula Mannana (73) z anglického Lutonu.

Mannan se totiž se svou rodinou rozhodl odcestovat podle britského Daily Mailu do Islámského státu. Uprchlé dívky, které se chtěly stát nevěstami islámských radikálů, ztracení synové, mířící do bojů nejen v Sýrii a Iráku, to vše zde již bylo. Nyní to ale vypadá, že s sebou Mannan vzal komplet celou rodinu.

Tvoří ji manželka Mirena Khatun (53), jejich dcera Rajia Khanom (21) a pět synů ve věku 19 až 31 let. Dva synové přitom vzali i své manželky (24 a 27 let) a také tři děti ve věku mezi jedním a jedenácti lety.

Jak upozorňuje televize BBC, ani jeden z prarodičů těchto prcků není zdravotně v pořádku. Otec Mannan má cukrovku, jeho manželka rakovinu. Bylo právě to důvodem, proč se rozhodli sbalit celou rodinu a vyrazit vstříc Islámskému státu?

Britské úřady se domnívají, že rodina zamířila mezi islamisty do válkou sužované Sýrie. A to z dovolené v Bangladéši, kam všichni společně vycestovali. Jejich příbuzní jsou zděšeni. „Obáváme se, že nyní mohou být ve velmi velkém nebezpečí,“ cituje je Daily Mail. „Tohle není místo pro starší lidi nebo malé děti,“ děsí se. Britská policie již rozjela vyšetřování, s příbuznými zmizelé rodiny spolupracuje a pátrá po stopách Mannana a spol., kteří se do Bangladéše vydali přes letiště v tureckém Istanbulu. A z Turecka je to k syrským hranicím, co by kamenem dohodil.