Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spisovatel Neff: ISIS je neporazitelný, je pošetilé si myslet, že ho zničí ušaté střely

Spisovatel Ondřej Neff se vyjádřil o hrozbě ISIS.
Spisovatel Ondřej Neff se vyjádřil o hrozbě ISIS.  (Autor: ČTK/INT)
Autor: shp - 
29. června 2015
20:06

Jeden z nejznámějších českých sci-fi spisovatelů Ondřej Neff se vyjádřil k aktuálním tématům, která hýbou Českem i celým světem. Nevyhnul se ani ožehavému tématu uprchlické krize. Ta podle Neffa může přinést obrovské konflikty, prohlásil v pořadu Interview televize ČT24. Slovo přišlo i na terorismus.

Příliv uprchlíků bude podle spisovatele znamenat velké problémy. „První, co padne, bude sociální stát, nastane éra obrovských konfliktů, pravděpodobně se obnoví nacionalismus, opevní se hranice, možná i města, bůhví,“ prozradil spisovatel své obavy v rozhovoru s moderátorkou Tvarůžkovou.

Mnohem větší a nebezpečnější problém současnosti je podle Neffa terorismus. „Islámský stát, celý ten politicko-teroristický produkt, je neporazitelný. Je pošetilé si myslet, že se tam pošlou ušaté střely a vybombardují výcvikové tábory,“ prohlásil.

Když lidové masy mají pocit, že smějí loupit, krást, znásilňovat, pálit a je to v duchu nějaké rádoby vznešené myšlenky, tak je to pro miliony lidí tak fascinující opium, že se to nedá zastavit,“ dodal otevřeně.

Čím dál tím častější útoky teroristů podle něj mění lidi. „Ta situace nás donutí k zásadní změně myšlení, politického i vojenského… Možná Islámský stát jednou bude vážená instituce se zastoupením v OSN,“ uzavřel na ČT24 Neff.

zauber ( 30. června 2015 17:18 )

Neff je takový k-o-kot, že i ta ISIS je vedle něho pro Čechy vlastně dobrou alternativou.

ivoadler ( 30. června 2015 10:32 )

Neffa jsem v tom Interview poslouchal, alespoň druhou polovinu. Byl jako vždy antikomunistický a tudíž jeho pohled na věc byl zkreslený. ISIS je neporazitelný? Vždyť s ním nikdo nebojuje, kromě Kurdů. A těm jde o holý život. Beztrestné bombardování není boj, jakkoliv se to amíkům líbí. Vyřešit všechno bombardováním, to by bylo žrádlo! Jenže ono to tak nefunguje. Přestaňme si brát servítky a pořádně se do toho opřeme. Tu krizi je nezbytné vtěsnat do rámce současných muslimských států a nedovolit ji islám vyvážet.

eva666 ( 30. června 2015 07:47 )

Pan Neff sice píše sci-fi, ale já to vidím podobně... je v tom nějaký záměr EU a někoho dalšího, nikdo mi nevymluví, že s dnešní vojenskou technikou nejde zastavit primitivní plavidla s uprchlíky a poslat je zpět, takže v tom je nějaký záměr.

alff ( 30. června 2015 07:22 )

xindlceskej ( 30. června 2015 07:06 )

Neff má pravdu!

Zobrazit celou diskusi