Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Z útoků na mé děti je mi na zvracení.“ Babiš o Zemanovu abolici nestojí

Autor: tva, ČTK - 
8. října 2019
13:14

Premiér Andrej Babiš (ANO) čekal, že státní zastupitelství zastaví jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Protože se nic nestalo,“ řekl předseda vlády v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére. Babiš si pochvaluje, že na farmu proudí davy návštěvníků. Co ho ale rozezlilo, jsou útoky na jeho děti.

Fascinuje mě, že za třicet let svobody a demokracie to vypadá tak, že Čapí hnízdo je to nejhorší. Pracuje tam 87 lidí, ročně tam přijede 60 tisíc návštěvníků. Kdybych nebyl v politice, tak o tom nikdo nikdy neslyšel,“ řekl předseda vlády ve studiu Blesku. „Nicméně, případ neskončil, takže nemám důvod projevovat emoce nebo nějaká vyjádření,“ dodal.

Kvůli postupu při financování farmy Čapí hnízdo byl premiér Babiš v říjnu 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Letos v dubnu ho kvůli tomu policisté navrhli obžalovat.

Video  Babiš: Čapí hnízdo a abolice  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiš: K abolici není žádný důvod

Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Premiér vinu dlouhodobě odmítá a letos v září městské státní zastupitelství jeho stíhání pravomocně zastavilo. Rozhodnutí může zvrátit pouze nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Prezident Miloš Zeman ale uvedl, že v takovém případě by Babišovi udělil abolici, tedy zastavení trestního stíhání.

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

To vyjádření pana prezidenta mi nepomohlo,“ přiznal Babiš v pořadu Blesk Zpráv. „Abolice není potřeba, není k tomu důvod. Nechme konat nezávislou justici,“ dodal premiér a zopakoval, že by abolici od hlavy státu nepřijal.

„Je to nesmysl. Udělejte bilanci všech kauz za třicet let od listopadu 1989. Na Čapím hnízdě se nic nestalo,“ uvedl Babiš.

Premiér Andrej Babiš v Blesku (8.10.2019) Premiér Andrej Babiš v Blesku (8.10.2019) | Blesk:Jakub Poláček

„Útoky na mé děti jsou na zvracení“

Stíhání kromě premiéra Babiše čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. I v jejich případě bylo stíhání zastaveno.

U tématu dětí se předseda vlády ve studiu rozhořčil. „Chápu to, že mi někteří vyhrožují smrtí. Ale že útočí na mé děti, to je na zvracení. Dělají to, protože jsou to nešťastní lidé,“ vyjádřil se premiér v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére.

Čapí hnízdo pro mé potřeby? Nesmysly, prohlásil Babiš

Centrální vila farmy Čapí hnízdo měla od začátku sloužit pro soukromé účely současného premiéra Andreje Babiše, uvedl o víkendu web iROZHLAS.cz. Vychází přitom z dokumentů, které získal od několika institucí na základě informačního zákona. „Objekt bude sloužit k rekreaci rodiny majitele firmy a zároveň ke krátkodobému ubytování jeho hostů, popř. VIP návštěv,“ cituje z obsahu stanoviska web iROZHLAS.cz.

Babiš při své návštěvě na pohřbu otce polského premiéra Morawieckého novinářům řekl, že „takové nesmysly nebude komentovat“.

Své stanovisko zopakoval i v pořadu Ptám se, pane premiére. Zároveň na dotaz čtenáře uvedl, že Silvestra nebude slavit na Čapím hnízdě. „My jsme každý rok v Rakousku,“ prozradil premiér Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tekyla ( 9. října 2019 13:06 )

PORESH ZASE TI JEBE TY JELITO

gemino ( 9. října 2019 10:57 )

Čobolovi je na zvracení z útoků na jeho děti, mně zase z jeho premiérování a trávení Čechů jedy na řepce. Také estébácká minulost agenta Bureše je k pozvracení, ale Bureš má citlivý žaludek jen na svoje děti. Mimochodem, nějak mu nevadilo unést vlastního syna do Ruska a na Krym, ale najednou je cipmrlich

PPP150W ( 9. října 2019 05:29 )

Přesně. Proč míchá Babiš svou rodinu do politiky. Vystavuje je její špíně.

PPP150W ( 9. října 2019 05:26 )

Zkuste podnikat, ať aspoň víte o čem melete. Pak změníte názor a vytvoříte si další nick.

hubaucpanakoblihou ( 8. října 2019 19:38 )

Konečně ti to došlo. Jako kdyby jsi nevěděla, kde máš velké zloděje hledat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa