Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dopadli vrahy prokurátora Petra Kramného: Jsou to studenti!

Autor: ČTK, ljš - 
6. března 2016
23:31

Měl na starost případ Petra Kramného, v červnu ale zemřel při pumovém útoku. Atentátníci, kteří připravili generálního egyptského prokurátora Hišáma Barakáta o život, byli dopadeni až po půl roce. V době, kdy už má Kramný v ruce odsuzující rozsudek.

Za účasti na vraždě generálního prokurátora Hišáma Barakáta, který loni v červnu zahynul při pumovém útoku, bylo v Egyptě zadrženo celkem 14 osob. Ve vazbě muži zůstanou po dobu patnácti dnů, zatímco bude pokračovat vyšetřování. Většina zadržených jsou studenti káhirské univerzity Al-Azhar, která je všeobecně uznávanou islámskou autoritou. Podle egyptských úřadů za útokem stojí islamistické Muslimské bratrstvo a palestinské radikální hnutí Hamás.

Čtyřiašedesátiletý Barakát, který dohlížel na procesy s tisícovkami islamistů, zemřel 29. června na následky zranění, jež utrpěl při bombovém útoku na svou kolonu projíždějící Káhirou. Šlo o první atentát na vysoce postaveného egyptského činitele za posledních 25 let. Egypt v reakci na smrt prokurátora zpřísnil protiteroristické zákony a dal policii mnohem větší pravomoci při zatýkání.

Barakátovu smrt přitom v červnu u soudu zmiňovala i Kramného obhájkyně Jana Rejžková. „Za generálním prokurátorem Hišámem Barakátem byla březnová delegace českých vyšetřovatelů. Setkali se spolu a případ s ním řešili. Generální prokurátor bohužel včera tragicky zahynul,“ vysvětlila den po jeho smrti.

Hamas a islamisté

Podle egyptského ministerstva vnitra atentát naplánovali islamisté z Muslimského bratrstva a palestinského Hamásu. "Hamás vycvičil útočníky a provedení činu připravil a dohlížel na něj," uvedl v televizním projevu ministr vnitra Magdí Abdal Ghaffár s tím, že Hamás rovněž poskytl pachatelům výbušniny. "Jde o obrovské spiknutí, které začalo již před dlouhou dobou a stále pokračuje," dodal ministr.

K útoku se na Facebooku nejprve přihlásila málo známá skupina, která si říká Lidový odboj v Gíze, ale po několika hodinách text stáhla. Muslimské bratrstvo podíl na činu odmítlo, egyptská vláda ale právě islamisty, k nimž patřil i svržený a vězněný prezident Muhammad Mursí, viní z veškerého politického násilí v zemi.

Video Jménem republiky: Takhle zní celý verdikt nad Petrem Kramným! - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

"Vy jste tím opravdovým spiknutím proti Egyptu. Vy jste vrazi. Mezi sebou se hledejte vrahy vašeho generálního prokurátora, vy bezvěrci a vrazi," uvedl ve svém prohlášení mluvčí Muslimského bratrstva. I mluvčí Hamásu obvinění označil za neopodstatněná a nepravdivá.

Podle ministra Ghaffára bylo zadrženo celkem 48 členů Muslimského bratrstva, 14 z nich se přiznalo k tomu, že Barakáta zabili.

c_rutin ( 7. března 2016 14:11 )

Mezi vrahy prokurátora byl i milej nebožky?

rumungro ( 7. března 2016 11:45 )

Odnoží islámské university u nás jsou studenti utopistických knížek a jejich "profesoři" z Filozofických Fakult. V Praze je řídí agentka, vyškolená v USA.

franta-mlaticka. ( 7. března 2016 08:47 )

fakt. fakt: Jediný co smrdí jsou tvoje výblitky, kterými tu denně krmíš některé hlupáky. Nemáš ani páru o tom, o čem se snažíš psát. Jistě není snadné, že je v rodině vrah, Kramný připravil své matce i ostatnímu příbuzenstvu nelehkou pozici. Vyvraždil vlastní rodinu a stín odporu, ponížení, opovržení, vyřazení ze společnosti si ponesou všichni.

mirkazam ( 7. března 2016 08:14 )

jerry...ať to dají na starost tobě,ty už ty zastánce Kramnovraha jistě pravého najdeš...

byvalyvoliccssd4 ( 7. března 2016 08:01 )

Takže Kramný má na krku další vraždu, tentokrát ne prostřednictvím proudu, ale prostřednictvím muslimského bratrstva.. Alespoň podle blábolů z plesku. A zdejší blbečkové mu to žerou.

Zobrazit celou diskusi