Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Egyptě zabili prokurátora Petra Kramného: Spáchali na něj pumový atentát

Autor: ČTK, red, et - 
30. června 2015
22:38

Při pondělním pumovém útoku byl v Káhiře zabit egyptský generální prokurátor Hišám Barakát, který rovněž spolupracoval na případu Petra Kramného! Podle původních zpráv byl prokurátor jen zraněn a spolu s ním dalších šest lidí. Barakát později podlehl zraněním v nemocnici. Podle muslimské tradice byl Barakát už v úterý pohřben.

Nálož v pondělí vybuchla ve chvíli, kdy Barakátův konvoj projížděl kolem vojenské akademie ve čtvrti Heliopolis. Prokurátorův zástupce útok označil za pokus o atentát na Barakáta, který byl převezen do nemocnice údajně s přeraženým nosem a vymknutým ramenem. Později ale ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že musel být operován a že se zotavuje. Jen o několik hodin později už ale oznámili, že prokurátor zemřel.

Za generálním prokurátorem Hišámem Barakátem byla březnová delegace českých vyšetřovatelů. Setkali se spolu a případ s ním řešili. Generální prokurátor bohužel včera tragicky zahynul,“ řekla v úterý Blesk.cz Kramného obhájkyně Jana Rejžková.

Právě egyptská prokuratura zadržovala Kramného v zemi. A to na základě listiny, která byla celá v arabštině - Kramný ani nevěděl, co podepisuje. Stejná prokuratura zákaz vycestování ze země i zrušila a Kramný se tak mohl po třech měsících vrátit domů.

Kramného obhájkyně Jana Rejžková Blesku popsala i špatné fungování egyptské prokuratury a české policie, která se do Egypta vydala. „Část jich byla z Policejního prezidia a ti se nikdy nepodílí na vyšetřování. Jsou tím policejním orgánem v pravém slova smyslu a z Egypta nepřivezli žádné překvapující informace. Do Egypta jeli a už věděli, že znalecké posudky budou hovořit o úmrtí v důsledku zásahu elektrickým proudem. A ta jejich návštěva byla řekněme spíše diplomatická, aby byly navázány vztahy s egyptskou stranou, s egyptským prokurátorem a nic z toho vlastně nevyplynulo pro to vyšetřování,“ řekla Rejžková.

„Ta spolupráce byla velmi komplikovaná, posílali sem spis po částech a musím říct, že se ty listy ještě opakovaly, což nebylo z toho jejich písma poznat, takže se dokola překládaly, což velmi zatížilo to řízení. Bohužel prokurátor generální, který, jak jsme se dozvěděli, byl včera zabit, přislíbil spolupráci v tom smyslu, že chce, aby navázali jakési studijní pobyty čeští státní zástupci a egyptští prokurátoři.To bylo vše, co z té návštěvy vypadlo, ale jinak skutečně pro trestní řízení nic,“ doplnila advokátka.

Video Rejžková o mrtvém prokurátorovi - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kromě Barakáta bylo podle původní zprávy zraněno pět členů jeho ochranky a jeden civilista. Svědci z místa útoku popsali silnou explozi, při níž se rozbila okna domů a vzňalo několik aut.

K útoku se na Facebooku nejprve přihlásila málo známá skupina, která si říká Lidový odboj v Gíze, ale po několika hodinách text stáhla.

Egypt se potýká s násilím islámských radikálů od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího zvoleného za islamistické Muslimské bratrstvo. Po zákazu této organizace se extremisté zaměřili na vojáky a policisty a útočí na ně zejména na Sinajském poloostrově. Na konci května jejich vůdci vyzvali, aby se členové zaměřili na soudce a útočili na ně v odvetě za pronásledování a popravy členů radikálních skupin.

soudcijsoumafiani ( 2. července 2015 18:41 )

Neudělal to Kramný, ale jím najatý Olgoj Chorchoj... ehm chtěl jsem napsat ..Andor Šándor!

1946 ( 1. července 2015 18:15 )

Fotky asi pěkně překvapily, co jsem o tom vše četla, tak Kramný tvrdil, že se v pokoji nic nefotilo, ale to mu zrovna pumpovali žaludek, kde nic nezjistili.

1946 ( 1. července 2015 18:13 )

To němení nic na tom, že obhájce to může dělat zadara.

dfghjk ( 1. července 2015 13:17 )

Atentát je jasný důkaz, jakou již je Petr Kramný celebritou světového formátu, stačilo, aby s ním byl egyptský generální prokurátor Hišám Barakát krátce ve spojení a hned je pro médija zajímavý.

mrdlafka ( 1. července 2015 12:03 )

Zobrazit celou diskusi