Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli dluhům bydlím ve škodovce

Autor: Jana Ulrichová - 
24. září 2008
05:00

Stará škodovka stodvacítka je teď domovem Jaroslavy Medunové (63). Auto jí slouží jako ložnice, obývák i kuchyně.

Auto zaparkované v Kostomlatech pod Milešovkou na Teplicku navíc sdílí s obrovskou fenou rotvajlera Sindy, od které se není sto odloučit.


O střechu nad hlavou přišla v srpnu. Tehdy exekutoři vydražili dům v sousedních Bžanech, ve kterém do té doby bydlela. Šlo o budovu bývalé Jednoty, v níž dříve prodávala a kterou později koupila a dál v ní provozovala obchod. Na její koupi si vzala úvěr. V podnikání se jí ale nedařilo, na splátky neměla.

"Věděla to dost dlouho, že o ten dům přijde. Nejméně pět let. Žádné náhradní bydlení si ale nesháněla," řekla kostomlatská starostka Eva Krejsková.

"Nechtělo se mi odtamtud. Žila jsem tam třicet jedna let. V tom krámě jsem stála za pultem jedenadvacet let," řekla Jaroslava Medunová.

Starou škodovku, se kterou teď parkuje u domu svého bývalého manžela, považuje za provizorium. Doufá, že si brzy sežene nové bydlení. V pondělí, kdy ji Blesk navštívil, obcházela realitní kanceláře v Teplicích. Bezúspěšně. "Všude chtějí za pronájem nejméně šest tisíc. Mám jen důchod, to bych neutáhla. Přitom by mi stačila jedna větší místnost, abych tam mohla žít se svým psem," objala mohutné psisko.

Právě kvůli němu odmítla pomoc, kterou jí nabídly starostky v Bžanech i Kostomlatech. Nabízely azylový dům, dům s pečovatelskou službou nebo domov důchodců. "Nechtěla tam. Je silně fixovaná na svého psa, od kterého se nechce odloučit," potvrdila Eva Krejsková. "Nějak to ale budeme muset řešit. Za chvíli začne zima, to by v tom autě zmrzla," dodala.