Česko bodovalo v žebříčku nejlepších jídel: Jak dopadl frgál? A slovenské fiasko!
České jídlo patří do top třicítky všech světových kuchyní. Naše pokrmy se do hodnocení dostaly jako celek, v individuálním žebříčku však v top stovce zabodoval i valašský frgál. Sousední Slovensko se tak dobrými výsledky pochlubit nemůže.
Česká kuchyně ve světě rozhodně není tak rozšířená, jako třeba ta thajská, přesto však v hodnocení prestižního webu tasteatlas.com skončila na lepším místě. Ze sta pozic se naše domácí kuchyně umístila na hezkém 27. místě. Podle autorů za ochutnání nejvíce stojí kysané zelí, svíčková, česnečka a nebo třeba pečená kachna.
Naše kulinářské umění se dostalo i do žebříčku sta těch vůbec nejlepších jídel na planetě. 99. místo si v něm vybojoval moravský frgál. Stupně vítězů však obsadily úplně jiné pokrmy.
Na třetím místě se umístil brazilský steak picanha, který je známý svou lahodností a tukovou čepičkou. Pomyslnou stříbrnou medaili si z hodnocení odnesla neapolská pizza. A na úplně prvním místě skončilo kolumbijské jídlo zvané Lechona. To je sele, které požívalo jen mateřské mléko, obvykle upečené vcelku s nádivkou tvořenou cibulí, různou další zeleninou a bylinkami.
O něco hůř dopadli naši slovenští sousedé. V soutěži o nejlepší jídlo se v top stovce neumístil žádný jejich pokrm. V celkovém hodnocení národních kuchyní však už dopadli o něco lépe. Obsadili 72. místo a nejlepší jsou podle autorů bramborové placky, uzený ovčí sýr a samozřejmě halušky s bryndzou.
👍🏻👍🏻 Bořický 👍🏻