Jaké pokrmy nejvíc škodí srdci? Na některé pochoutky Češi nedají dopustit
Problémy se srdcem trápí nezanedbatelnou část naší populace. Aby naše srdce fungovalo správně, je nutné dodržovat zdravý životní styl. Velmi důležitá je i strava. Právě u té kardiologové určili pochoutky, které našemu srdci škodí nejvíc. A právě Češi si v některých zmíněných lahůdkách doslova libují.
Jak jinak podpořit naše zdraví než správným životním stylem. Nedostatek fyzické zátěže, kouření či špatná strava jsou příklady, které našemu zdraví opravdu neprospívají. Důsledky špatného životního stylu se promítají i do našeho srdce. Respektive do jeho fungování.
Kardiologové z amerického centra Brown Healt University přišli se seznamem pamlsků, které by rozhodně neměli být součástí našeho každodenního jídelníčku. Jaké to jsou?
Uzeniny
Konzumace uzenin, které obsahující obrovské množství soli, podle expertů přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Potraviny jsou bohaté na obsah nasycených tuků, které mohou snadno zvýšit hladinu cholesterolu. S tím se přirozeně zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Uzeniny v sobě mohou obsahovat i tzv. radikály, které mohou stát za vznikem rakoviny.
Chipsy
Bramborové chipsy vedle popcornu nepopiratelně patří k nejoblíbenějším pochutinám k večernímu filmu. Kromě toho, že v sobě chipsy neobsahují žádné vitaminy, skrývají v sobě i vysoký obsah sodíku a tuku. A kde je velký podíl tuku, tam je velkým strašákem obezita. A ta srdci opravdu neprospívá.
Červené maso
V případě hovězího a vepřového masa by si milovníci červeného masa měli dát pozor. I zde vyšší obsah nasycených tuků zvyšuje hladinu cholesterolu. Jak už v minulosti odhalila analýza z roku 2023, přílišná konzumace může být spojena se srdečním selháním či mozkovou příhodou.
Hranolky a smažená jídla
Hranolky v sobě podle kardiologů obsahují hned dva typy tuků. Naneštěstí jsou oba pro zdraví škodlivé. Netřeba zmiňovat často velký obsah soli, které ohrožují kardiovaskulární zdraví. Ačkoliv zde zmiňujeme hranolky, podobné je to i u ostatních smažených jídel ve většině restaurací s rychlým občerstvením.
Slazené nápoje
Asi každý máme občas chuť na nějaký ten sladký nápoj. Jak už jistě čekáte, ani zde ale nejde o nijak zdravou záležitost, naopak. Velký vliv mají slazené nápoje na tepny. „V neposlední řadě je nadbytek cukru spojen se záněty v těle. Místo limonády přejděte na sodovku nebo vodu a nezapomeňte číst etikety, abyste si mohli vybírat potraviny s nižším obsahem přidaného cukru,“ stojí ve studii.
Pečivo a sušenky
I když na sladké pečivo či sušenky nedali dopustit už naši předci, některé druhy těchto pečených produktů nám může z dlouhodobého hlediska pěkně uškodit. Nikdo samozřejmě nezakazuje příležitostné uspokojení choutek, místo v každodenní stravě by ale sladké rozhodně mít nemělo.
I přes všechny zmíněné varování však experti upozorňují, že občasné požití těchto potravin rozhodně žádnou újmu nezpůsobí. Pro správné fungování srdce je ale důležité být při sestavování jídelníčku obezřetný.
Co je červené maso?