Skrytá hrozba v bramborách: Naklíčené způsobí halucinace, nebo i smrt!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk:Jan Vilimek)
Autor: hpe - 
23. listopadu 2024
05:00

Že brambory se zelenými skvrnami jsou jedovaté, ví asi každý. Ale nebezpečí hrozí i jinde! Starší brambory s klíčky mohou také obsahovat jedovaté látky. Toxický solanin podle doktora Samuela Choudhuryho způsobuje vážné zdravotní potíže, od bolestí a nevolnosti až po halucinace, ochrnutí a v extrémních případech i smrt! 

Podle praktického lékaře ze Singapuru Samuela Choudhuryho mohou brambory, které začnou klíčit, představovat závažné zdravotní riziko. Podobně jako zelené skvrny obsahují totiž toxin zvaný solanin, který se v bramborách tvoří při vystavení světlu, vlhkosti nebo příliš vysoké teplotě. 

Oblíbená pochoutka v minulosti ošklivě potrápila mladou ženu z Denveru, která po konzumaci naklíčených brambor skončila s prudkou bolestí hlavy, zvracením a musela být převezena na pohotovost. „Když sníte velké množství těchto (zelených nebo naklíčených) brambor, může to způsobit průjem, zvracení, bolest hlavy, nepravidelný srdeční rytmus a v závažných případech i smrt,“ vysvětlil ve svém videu Choudhury na Instagramu. 

V některých případech konzumace brambor skončila rodinnou tragédií... „V jednom případě se rodina sedmi lidí stala rodinou pěti, takže pokud něco takového uvidíte, doporučuji raději opatrnost – vyhoďte je do kompostu a kupte nové,“ dodal Choudhury.

Riziku otravy se dá vyhnout především vhodným skladováním brambor v suchém a tmavém prostředí. Jakmile pak brambory začnou klíčit, je vhodné malé klíčky vyříznout a brambory oloupat. Solanin je nejvíce koncentrován přímo pod slupkou. Riskovat se v tomto případě opravdu nevyplácí. 

dynaty ( 23. listopadu 2024 22:20 )

jaké množství se musí sníst na jeden zátah, 20-30 kg?

dynaty ( 23. listopadu 2024 22:13 )

😁 👍

kdo-si ( 23. listopadu 2024 15:45 )

Přesně jak píšete. Brambory zbavím klíčů a upravím je podle potřeby.

sakajeva ( 23. listopadu 2024 12:54 )

Brambor je vlastně jedovatá rostlina, to je pravda, ale tady zapomněli napsat, že nejen klíčky obsahují jed, ale třeba i poškozené brambory. Rostlina se totiž brání proti škůdcům a poškozování vylučováním jedu. Proto jsem se vždy divila, že v závodních jídelnách se používají předloupané brambory. Když je syrové oloupáte den předem, ony si ten jed vyrobí. Také by se nemělo dělat příliš dopředu například těsto na vošouchy. Dokud totiž brambor neuvaříte, je pořád živý, i když třeba nastrouhaný.

sidneyfoster ( 23. listopadu 2024 11:27 )

Zapomněli zmínit, že jsou brambory velmi nebezpečné, pokud se k nim sehnete ve sklepě s nízkým stropem.

Zobrazit celou diskusi