Skrytá hrozba v bramborách: Naklíčené způsobí halucinace, nebo i smrt!

Že brambory se zelenými skvrnami jsou jedovaté, ví asi každý. Ale nebezpečí hrozí i jinde! Starší brambory s klíčky mohou také obsahovat jedovaté látky. Toxický solanin podle doktora Samuela Choudhuryho způsobuje vážné zdravotní potíže, od bolestí a nevolnosti až po halucinace, ochrnutí a v extrémních případech i smrt!
Podle praktického lékaře ze Singapuru Samuela Choudhuryho mohou brambory, které začnou klíčit, představovat závažné zdravotní riziko. Podobně jako zelené skvrny obsahují totiž toxin zvaný solanin, který se v bramborách tvoří při vystavení světlu, vlhkosti nebo příliš vysoké teplotě.
Oblíbená pochoutka v minulosti ošklivě potrápila mladou ženu z Denveru, která po konzumaci naklíčených brambor skončila s prudkou bolestí hlavy, zvracením a musela být převezena na pohotovost. „Když sníte velké množství těchto (zelených nebo naklíčených) brambor, může to způsobit průjem, zvracení, bolest hlavy, nepravidelný srdeční rytmus a v závažných případech i smrt,“ vysvětlil ve svém videu Choudhury na Instagramu.
V některých případech konzumace brambor skončila rodinnou tragédií... „V jednom případě se rodina sedmi lidí stala rodinou pěti, takže pokud něco takového uvidíte, doporučuji raději opatrnost – vyhoďte je do kompostu a kupte nové,“ dodal Choudhury.
Riziku otravy se dá vyhnout především vhodným skladováním brambor v suchém a tmavém prostředí. Jakmile pak brambory začnou klíčit, je vhodné malé klíčky vyříznout a brambory oloupat. Solanin je nejvíce koncentrován přímo pod slupkou. Riskovat se v tomto případě opravdu nevyplácí.
jaké množství se musí sníst na jeden zátah, 20-30 kg?