Pozor na domácí fazole: Žena si způsobila těžkou otravu, protože udělala chybu při vaření

Bílé fazole - Ilustrační foto
Bílé fazole - Ilustrační foto  (Autor: iStock)
Autor: kjm - 
3. října 2024
14:30

Dokonce ani veganům a příznivcům zdravého životního stylu se nevyhýbají zažívací obtíže. Zvlášť když si omylem způsobí otravu jídlem. Podobně jako mladá Britka, které si kvůli zásadní chybě při vaření připravila v podstatě jedovaté jídlo. Fazole v pokrmu totiž uvařila jenom jednou. 

Anne Sullivanová si našla recept na dušeninu z bílých fazolí, který pečlivě, krok po kroku dodržela. Fazole dala na několik hodin namočit a pak je nechala pomalu bublat v hrnci s ostatními ingrediencemi po celý den. Ani po sedmi hodinách se ale nic moc nezměnilo. Anne to ale příliš neřešila a pokrm si s sebou vzala druhý den do práce navzdory tomu, že fazole v něm stále byly tvrdé.

Když porci snědla, začalo se jí okamžitě dělat zle. „Musela jsem vypadat hrozně, protože mi šéf řekl, ať jdu domů se prospat. Bylo mi na zvracení,“ popsala deníku The Mirror. Druhý den jí už bylo lépe a zbytek fazolí naservírovala svému příteli k obědu. Ten se po pár soustech začal vyptávat, jestli náhodou její nevolnosti nebyly způsobeny právě těmito fazolemi. Jejich textura mu přišla zvláštní.

Když se o chvilku později chystali jít ven, symptomy se ozvaly znovu. Fazole totiž i navzdory namáčení a dlouhému vyvařování nebyly dost udělané. To znamená, že se v nich nahromadil toxin Fytohemaglutinin, který způsobuje nevolnosti, průjmy a malátnost. Anna totiž přeskočila jeden zásadní krok.

Fazole by se po namočení měly ještě nechat na deset minut povařit v čisté vodě, aby se zbavily toxických látek. Teprve pak jsou připravené na přidání do jídla. „Neměla jsem tušení, že je to tak. Většina lidí si podle mě myslí, že to není třeba. A v receptech se počítá s tím, že máte předvařené fazole v plechovce,“ dodala.

Video  Šachistka na šachovém turnaji v Rusku otrávila rtutí svou rivalku.  - X.com/@stillgray
Video se připravuje ...

msamec3 ( 5. října 2024 10:10 )

Éčka oprava

msamec3 ( 5. října 2024 10:10 )

Jak máme v jídle samí emogátory no tak se nedivím že lidi chcípají

Kreveta ( 3. října 2024 22:18 )

Vtip je v tom, že bez soli. Ve vodě se solí totiž nezměknou.

Kreveta ( 3. října 2024 22:17 )

Ale blbost. Každý přece ví, že fazole se nejdřív namočí. Klidně na půl dne. Tím se z nich vylučují škodliviny a v podstatě jakoby nasáknou vodu. Pak se voda slije a dají se vařit do vody čerstvé. Nikdy jsme to doma jinak nedělali. Od nepaměti. I moje babička. A to je mi už 74. Dělali jsme a děláme to tak i s čočkou.

newdawn ( 3. října 2024 20:01 )

Co to je za blbost? Kolikrát by chtěl autor vařit fazole? Pokud je vařila celý den, tak musely být na kaši... Není to náhodou článek z 1.4. ???

Zobrazit celou diskusi