Andrea (†46) snědla oblíbenou italskou pochoutku a zemřela: Mohl za to „syndrom smažené rýže“?!

Poklidná večere s přáteli se pro šestačtyřicetiletou Andreu A. změnila v horor. Té se po snědení oblíbených tortellin v italské restauraci v centru bavorského Schwandorfu přitížilo a skončila v nemocnici. V té po několika dnech zemřela. Podle německých médií může za smrt ženy zřejmě „Syndrom smažené rýže“. Ten vzniká při nesprávném skladování potravin obsahující škrob, jako je rýže, brambory či těstoviny.
Tortelliny s krémovou omáčkou jsou jedním z oblíbených pokrmů italské kuchyně. Právě na ně si před několika dny zašla v centru bavorského Schwandorfu i šestačtyřicetiletá zdravotní sestra Andrea. Společně s kamarádkou si podle německého deníku BILD dala tortelliny se šunkou v sýrové omáčce.
Otravu způsobila bakterie?
Ještě po cestě domů se ale oběma ženám přitížilo a museli být převezeny do nemocnice. Zatímco se stav Andreyiny o dva roky starší přítelkyně zlepšoval, sama Andrea na tom byla hůř a hůř. Tři dny po osudné večeři ji lékaři už nedokázali pomoc a museli jen zkonstatovat její smrt. Podle německého deníku nebyly tortelliny v podniku domácí, ale z velkoobchodu.
Za ženin skon je podle německých médií způsobil takzvaný „syndrom smažené rýže“. Otravu způsobuje bakterie Bacillus cereus, která se objevuje především v potravinách, kde je ve vyšší míře přítomen škrob, jako je rýže, brambory či právě těstoviny.
Restauraci uzavřela hygiena
Podle odborníků dá „syndromu smažené rýže“ poměrně lehce předejít. Nejbezpečnější je čerstvě uvařený pokrm do dvou hodin umístit do ledničky, kde není teplota vyšší než 4°C. Rýže, brambory či těstoviny by lidé neměli nechávat dlouho stát při pokojové teplotě.
Jak vyšlo později najevo, zesnulá Andrea a její kamarádka nebyly jedinými zákaznicemi, kterým se z pokrmu v italské restauraci udělalo nevolno. Zažívací obtíže zasáhly ve stejnou dobu dalších několik hostů. Tamní hygienická stanice proto provozovnu uzavřela a případem se v současnou chvíli zabývá i policie.
Nezlobte se, ale opravdu nebýt těchto,, chytrých "článků tak se člověk nepobaví.Co jste jedla doposud?Já si raději uvařím co chci do restaurace si zajdu také.To by člověk třeba nemohl jíst borůvkový knedlíky.Protože je mohla v lese počůrat vzteklá liška nebo kulhavý jelen