Dal výpověď z banky a začal vyrábět paštiky. Přes rok si nevydělal ani korunu, jeho firma ale dnes sbírá světové gastro Oscary!
Měl slibnou kariéru coby ředitel banky, stačilo ale pár piv s kamarádem a všechno bylo jinak. Jan Knechtl se rozhodl dát výpověď a spolu s Tomášem Formánkem založili firmu Melememaso, která se specializuje na výrobu luxusních paštik. Projektu věřili natolik, že do něj vrazili všechny své úspory a rok a půl trvalo, než si za své úsilí vůbec mohli začít vyplácet mzdu. Vyplatilo se. Nejen, že jdou jejich paštiky na dračku, ale už s nimi několikrát vyhráli i celosvětové gastro Oscary!
„S Tomášem jsme letití kamarádi a na pivo jsem s ním chodil vždycky rád, protože pokaždé donesl, nějakou vlastnoručně vyrobenou dobrotu,“ vzpomíná Jan Knechtl v novém díle pořadu Blesk Podcast. Zlom přišel v roce 2017, kdy Honzu jedna z domácích dobrot zaujala natolik, že kvůli ní naprosto překopal svůj dosavadní život. „Tomáš dělal tehdy šéfkuchaře v minipivovaru a tak přinesl tematicky pivní paštiku. A byla skvělá! Já tou dobou pracoval v bance, dařilo se mi, ale zrovna jsem se nacházel v období, kdy jsem byl otevřený novým výzvám. Tak jsem navrhnul, abychom začali dělat masné výrobky do skleniček. A Tomáš souhlasil,“ popisuje zrod myšlenky.
Ani druhý den, s čistou hlavou, je nadšení neopustilo. „Mně vlastně ten nápad přišel druhý den ještě lepší. Bylo to spontánní, neproběhlo žádné analyzování trhu. Prostě jsme se jen soustředili na náš produkt a na každé další schůzce jsme postupovali o krok dopředu. Jen když jsme zjistili, co to vlastně obnáší po administrativní stránce, trochu jsme znejistěli. Ty nároky jsou hodně přísné a nebylo úplně snadné je splnit. Trvalo nám to několik měsíců. Vlastně to ale nakonec bylo ku prospěchu věci, protože jsme měli dost času testovat všechny možné příchutě, poměry surovin… Dnes už na to tolik času rozhodně nemáme,“ dodává s úsměvem.
Nějakou dobu se svým paštikám věnovali po práci, po krátké době jim ale došlo, že se nedá plnohodnotně sedět zadkem na dvou židlích, a rozhodli se dát výpověď. „Moje heslo je radši litovat toho, že to nevyšlo, než toho, že jsem to nezkusil,“ říká k odvážnému kroku Knechtl. Svého rozhodnutí ale prý nelitoval nikdy, i když často pracuje i čtrnáct hodin denně, pořád ho to baví. A nelitoval ani v začátcích, kdy do vlastního podnikání investoval všechny své úspory. „Každý jsme s Tomášem měli našetřeno asi dvě stě tisíc korun, ty jsme vzali a se čtyřmi sty tisíci jsme začínali. Když jsme pak něco vydělali, zase jsme to hned investovali do firmy, pořídili jsme třeba lepší vybavení a tak dále. Neměli jsme žádné půjčky ani investory. Na rozjezd jsme zkrátka měli jen vlastní peníze,“ vypráví. „Rok a půl jsme si nevyplatili ani korunu, žili jsme z rezerv. Bylo to náročné, ale stálo to za to. Věřili jsme, že jednou nám naše snaha přinese výsledky,“ dodává.
V bance by si vydělal víc
Primární cíl prý nikdy nebyl na paštikách zbohatnout. „Věřím, že kdybych zůstal v bance, kde bych třeba každý rok dva povýšil, asi bych měl lepší šance na nějakou zajímavou kariéru a plat. Ale zase by mě to tolik nebavilo, tohle je prostě takové naše dítě. Samozřejmě, že člověk chce a potřebuje finance na zajištění nějakých základních potřeb a chce si třeba taky občas zaplatit dovolenou, to je jasné. Ale stát se milionáři rozhodně nikdy nebyla naše ambice,“ vysvětluje Jan.
Byť to tedy nebyly milionové výdělky, výsledky jejich snažení přišly dřív, než asi sami čekali. Už první rok fungování Melememaso se totiž kamarádi a společníci rozhodli své produkty poslat do Velké Británie na Great Taste Awards neboli gastronomické Oscary. Tam v porotě zasedají největší kapacity v oboru, v minulosti například i šéfkuchař Gordon Ramsay. „No, my jsme je vlastně neposlali, protože když jsme zjistili, kolik by stála chlazená přeprava těch pár skleniček, radši jsem si koupil letenku, vyložili jsme termofor ledem a odvezl jsem je osobně,“ směje se sympatický paštikář. A dobře udělal, protože všechny čtyři jejich paštiky získali ocenění, husí paštika se dokonce s nejvyšším počtem hvězd umístila mezi deseti nejlepšími potravinami z celého světa, kterých je v soutěži každoročně okolo dvanácti tisíc. „To jsme nečekali ani ve snu. Ale nakoplo nás to natolik, že tam teď každoročně posíláme nové a nové produkty. Letos například utopencový salát a paštiku se šnečím masem. A ani tentokrát jsme neodešli s prázdnou. Ačkoliv nám říkali, že moc netuší, co je ten salát zač, ale chutná jim to,“ uzavírá Knechtl potěšeně.
to je super