Pozor na nebezpečnou houbu podobnou lišce! Několik lidí skončilo v nemocnici se selháním ledvin
Houba liška patří k jedné z nejoblíbenějších jedlých hub. Chutná houbička se specifickým aroma je populární přísadou smetanových omáček. Co však mnoho houbařů netuší je, že se toto žluté zlato dá velice snadno zaměnit s jiným druhem, který je naopak prudce jedovatý. Po otravě skončilo několik lidí v nemocnici s akutním selháním ledvin!
Několik lidí momentálně leží na klinice ve městě Agder v Norsku. Místo lišek totiž snědli houby z rodu pavučinec. Před nebezpečím nyní varovala vedoucí oddělení místní nemocnice Anne Catherine Nybergová.
„V současné době máme několik pacientů s otravou pavučincem. Jejich stav je velmi vážný, selhávají jim ledviny. Je dokonce možné, že budou potřebovat transplantaci,“ popsala portálu VG. Zarážející je, že mezi případy není vůbec žádná spojitost. „Není to skupina ani jedna rodina, pacienti se navzájem neznají. Pavučinec si lze velice snadno splést s liškou, proto chceme všechny varovat,“ dodala.
Podobný lišce, ale přitom prudce jedovatý
Pavučinec výjimečný se přitom dá zaměnit opravdu jednoduše. Dokonce často roste i bok po boku s liškami, protože vyžaduje stejnou kyselou půdu jehličnatých lesů. Navenek připomíná mladé lišky, které mají ještě neporušený a vypouklý klobouk. Nebezpečí hrozí i při případném uvaření, na rozdíl od jiných jedovatých hub je totiž pavučinec chuťově vynikající, informoval deník Bild.
Riziko otravy je přitom velmi vysoké, stačí totiž požít malé množství. „I množství srovnatelné s polovinou kostky cukru může vést k trvalému poškození zdraví,“ vysvětlila Nybergová. Jed, který v houbě je, je podle ní obzvlášť zákeřný. Ve chvíli, kdy se dostaví první příznaky, je už téměř pozdě. „Na začátku máte příznaky podobné chřipce s horečkou. Pak už tělo nevylučuje moč a nastupuje selhání ledvin,“ vysvětlila.
v Norsku jsou houbaři asi slepí ! Tohle si poplést ?