Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Muž se nakazil nebezpečným opičím herpesvirem: Vyskytuje se ve výkalech makaků

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: btk - 
13. dubna 2024
19:56

V kritickém stavu leží v hongkongské nemocnici 37letý Yan Chai, který se nakazil velmi vzácným virem. Jedná o patogen známý pod jménem opičí herpesvirus nebo také B-virus. Ten se vyskytuje výkalech, moči a slinách makaků. Tento primát v Hongkongu žije běžně. Vzhledem k častému kontaktu se člověkem je překvapivé, jak málo lidí se virem dosud nakazilo. Bez léčby umírá více 70 % nakažených.

Muže podle rodiny makak zranil v místě zvaném Opičí vrch v Hongkongu. O měsíc později se 37letý Yan Chai dostavil do nemocnice s tím, že trpí vysokou horečkou a občas ztrácí vědomí. Lékaři jej okamžitě hospitalizovali na jednotce intenzivní péče. Jak uvedl server Science Alert, od 3. dubna nejsou k dispozici žádné další oficiální zprávy.

Bez léčby umírá více než 70 % lidí!

V Hongkongu je kontakt s těmito primáty každodenní záležitostí. Přesto se jedná o první potvrzený případ v historii města. Od prvního zdokumentovaného případu v roce 1932 se opičím herpesvirem celosvětově nakazilo pouhých 50 lidí. 

Patogen s názvem B-virus se vyskytuje v trusu, moči a slinách makaků. Jedná se sice o vzácnou hrozbu, avšak může být smrtelná. Bez léčby umírá více než 70 % nakažených. V současnosti naštěstí existuje efektivní léčba v podobě účinných antivirotik.

K úmrtím obvykle dochází z důvodu zánětu v centrální nervové soustavě. Virus způsobuje otok mozku a míchy, v méně závažných případech se u pacientů objevují příznaky podobné chřipce. Před třemi lety se tímto virem nakazil veterinář z Hongkongu, který bohužel zemřel.

Aleš Čeněk ( 14. dubna 2024 12:31 )

Tak opičí herpes.

Co dělá Fialovo gestapo v reakci na nákazu a

v zájmu ochrany veřejného zdraví občanů ČR?

zuzakirsch ( 13. dubna 2024 22:38 )

Radši si nechci představovat, co s opicemi dělal.

Uživatel_5825645 ( 13. dubna 2024 20:37 )

Chyba v titulku ‼️
👎🏻👎🏻👎🏻

Zobrazit celou diskusi