Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Poklad po dědovi vnoučata nechtěla: Senior prodal staré hračky za více než dva miliony!

Autor: jel - 
12. dubna 2024
09:45

Nizozemec Harrie van de Bosch (80) jako dítě toužil po autíčkách od značky Dinky Toys. Nikdy ale žádné neměl, protože byla příliš drahá. Když se stal otcem, začal je kupovat svým dětem. Nakonec nasbíral přes 800 modelů. Jeho vnoučata už ale o staré hračky nestála, a tak je senior prodal v aukci. Za sbírku dostal v přepočtu více než dva miliony korun.

Senior vyrůstal v poválečných letech v Nizozemí a hračky od značky Dinky Toys byly tehdy považovány za cenově dostupný luxus. Pan Bosch jako dítě žádné nevlastnil. Když se stal otcem, koupil autíčka pro své děti.

V devadesátých letech si nakonec začal kupovat hračky i pro sebe. Jeho sbírka začínala klasickými autíčky Matchbox, následovaly modely Corgi Chipperfields a pak přibývaly raritnější kousky jako třeba Ferarri nebo Maserati. 

Aby měl pan Bosch představu o tom, které modely už má a které ještě shání, vedl si ručně psaný seznam. Jeho děti a blízcí tak měli roky jasnou představu o tom, co si dědeček přeje k vánocům nebo narozeninám.

Neuvěřitelnou sbírku chtěl věnovat svým vnoučatům. Ta o ni ale nestála a tak se dědeček rozhodl ji prodat. Více než 800 miniaturních autíček se nakonec prodalo za 75 tisíc liber, což je v přepočtu asi 2,2 milionů korun.

Video  Jindřiška Bendová (92) z Břeclavska vyrábí tyto úžasné panáčky.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

carlae ( 13. dubna 2024 12:55 )

njn ,. ale openíze už vnoučata určitě zájem měla.

Zobrazit celou diskusi