Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Muž si pochutnával na slanině: V mozku mu našli nebezpečného parazita! Mohou za to výkaly?!

Autor: pma, btk - 
3. dubna 2024
10:22

Neuvěřitelný případ napadení parazitem se objevil u muže z Floridy. Dvaapadesátiletý nešťastník a milovník slaniny navštívil lékaře s údajnou bolestí hlavy, ti ale přišli s naprosto alarmujícím zjištěním. Mozek muže napadly larvy tasemnice. Na stole je možné vysvětlení. Za nakažení prý mohou mužovy vlastní výkaly!

Silné bolesti hlavy, zejména v oblasti zadní části hlavy, trápily dlouhé týdny 52letého muže z Floridy. Na migrény nezabíraly ani léky, které Američan obvykle užíval. Vyrazil proto se svými obtížemi k lékaři.

Ti u pacienta podle amerického magazínu People provedli rentgen mozku. Ten na první chvíli naznačoval, že má muž v mozku cysty. Po větším zkoumání ale doktoři odhalili mnohem horší příčinu. Na několika místech v pacientově mozku se usadilo několik vajíček a larev tasemnic, které způsobily cysticerkózu.

Jedná se o stav, kdy se larvy tasemnice dlouhočlenné usídlí v mozku, játrech, svalech nebo střevech. Podle portálu Live Science jsou migrény jedněmi z nejčastějších prvotních příznaků. Později může docházet k epileptickým záchvatům, demenci nebo slepotě, ale i smrti.

Nová studie odhalila možnou příčinu!

Pacient přiznal, že si často hoduje na syrové slanině. Lékaři však s tímto vysvětlením nebyli spokojení. Konzumace vepřového masa by totiž vedlo pouze k střevní infekci, nikoli k napadení mozku. Jak uvedl server Science Alert, až odborníci v nově publikované studii přišli se šokující možnou příčinou.

Podle autorů studie se pacient mohl nakazit běžnou střevní formou parazita. Tasemnice během té doby vyprodukovala vajíčka, která muž společně se stolicí vyloučil. Výkaly se následně mohly použít jako hnojivo pro prasata. V prasatech se následně vajíčka vylíhla a vytvořila tzv. cysticerky. Prase už stačilo jen porazit a sníst.

Zejména v zemích s omezenými hygienickými podmínkami se lidské výkaly používají jako hnojivo. V případě nakaženého muže se parazit po konzumaci masa dostal krevním řečištěm do mozku úplnou náhodou.

Ve velké většině případů nákaza nebezpečným parazitem končí smrtí. To naštěstí nebyl případ Američana. Nemoc se podařilo zachytit poměrně brzy, a pacientovi tak byla předepsána antiparazitika. Ta parazity v mužově mozku zabila a bolestivé migrény následně ustaly.

Cysticerkózou po celém světě trpí až 8 milionů lidí. K nákaze podle odborníků dochází zejména v zemích, kde jsou prasata primárním zdrojem potravy, a v oblastech, kde lidé nemají dobré hygienické návyky. 

Video  Infektolog o zákeřné borelióze. Jak se chránit a jaké má následky?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5413502 ( 3. dubna 2024 13:24 )

Může mi někdo vysvětlit a hlavně popsat jak se hnojí prasata? Buď jsem blbej já, nebo ti soudruzi z USA co tu studií napsali a nebo Plesk kterej otiskne každej výkal 💩💩💩💩

Kamyl ( 3. dubna 2024 11:45 )

Tak tohle profesor Fiala žere ... napadá to mozek a je furt umaštěnej

Zobrazit celou diskusi