Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zapalujete doma rádi svíčky? Lékař varuje: Pozor na toxický parafín! Způsobuje bolesti hlavy i vyrážky

Autor: pma - 
9. března 2024
17:17

Patříte mezi ty, kteří si během chladných měsíců rádi zapalují vonné svíčky a tyčinky? Podle doktora amerického lékaře Johna Zadeho, který na sociálních sítích vysvětluje různé otázky z oblasti medicíny, by se milovníci svíček měli vyvarovat těch s obsahem parafínu. Když takové svíčky hoří, uvolňují do vzduchu toxické chemikálie, které lidem mohou ublížit. Jejich vůně může být dokonce velmi dráždivá, což vede k problémům, jako jsou vyrážky na očních víčkách a silné kožní reakce.

Přestože spotřeba a prodej vonných svíček každoročně stoupá, jen málokdo z kupujících si uvědomuje, jaké může jejich používání doma přinést zdravotní rizika. O těch na sociální síti promluvil americký dermatolog John Zade. 

Lékař své fanoušky šokoval vyjádřením, že při hoření svíčky se jim do interiéru bytu uvolňují toxické chemikálie, které mohou být velmi dráždivé. „U lidí se pak mohou oběvit vyrážky na očních víčkách či jiné kožní reakce,“ nechal se slyšet doktor. 

Při spalování svíček, podobně jako například při hoření tabáku, se uvolňují aromatické uhlovodíky, které mohou být v konečném důsledku i karcinogenní. 

Podle výzkumu pracovníků dánské Aarhuské univerzity může pálení svíček vést k problémům s astmatem. Vědci upozorňují i na to, že lidé u mohou trpět podrážděním, záněty ale bolestem hlavy z chemických intenzivních vůní. 

Podle odborníků je nejlepší prevencí v uzavřených prostorách důsledně a opakovaně větrat. Pokud se svíček nehodláte vzdát, vsaďte například na ty ze sójového či včelího vosku. 

Video  Jak správně používat přírodní svíčky?  - Videoredakce ženských titulů
Video se připravuje ...

Martin Krtina ( 11. března 2024 21:34 )

Oběvit?🤦😂

krapotkin ( 10. března 2024 11:43 )

Aspoň vidíte, za co stojí výuka na VŠ žurnalistiky.

Eva Čepelíková ( 9. března 2024 20:35 )

Bylo by prima, kdyby se autor článku naučil česky. Např. se nepíše oběvit, ale objevit. Je neuvěřitelné, že je v této době uveřejňováno tolik článků s hrubkami, o obsahové stránce a slohu ani nemluvím... Předpokládala bych, že nejsilnější stránkou redaktora má být bravurní čeština.

Zobrazit celou diskusi