Systém se skládá z potrubí a rekuperační jednotky. Potrubím se z místností s vyšší vlhkostí a/nebo vyšší koncentrací CO2 či jiných škodlivin (kuchyně, koupelna, WC) řízeně odvádí vzduch. Ten ve výměníku rekuperační jednotky předá teplo čerstvému vzduchu zvenčí, který je pak jiným potrubím rozváděn do dalších místností (ložnice, pokojíčky, pracovna či obývací pokoj).

Jaké jsou benefity?

Rekuperační systém není závislý na tom, že si vzpomenete na potřebu větrání. Máte přísun čistého vzduchu i po celou noc, nemusíte aktivně větrat okny a přicházet tak o drahocenné teplo. To pozitivně ovlivňuje kvalitu spánku. Přívodní potrubí vzduchu zvenčí lze osadit prachovými a pylovými filtry. Tím je zajištěn přívod čistého vzduchu bez alergenů.

Hodí se do starších domů?

Rekuperace by měla být součástí každé rekonstrukce, při níž se utěsňuje obálka budovy (neboli zatepluje). Pomáhá totiž udržovat optimální vlhkost v domě a tím předchází růstu plísní a hub. Při instalaci rekuperace do staršího domu je třeba vzít v úvahu následující:

Prostor: Starší domy mohou mít omezený prostor pro instalaci rekuperačního systému a můžou potřebovat případné úpravy. Systém nuceného větrání je naštěstí možné instalovat téměř do jakéhokoliv domu. Potrubí se vede u stropu, je tedy potřeba počítat s jeho snížením o cca 15 cm. Zakrýt pak jde pomocí sádrokartonových podhledů.

Izolace: Je třeba zkontrolovat, zda je starší dům dostatečně izolovaný. Pokud není, mohou být potřeba izolační opatření. Dobrá tepelná izolace je klíčová pro efektivní fungování rekuperace.

Větrací otvory: Rekuperační systém vyžaduje větrací otvory pro přívod a odvod vzduchu. V některých starších domech může být nutné tyto otvory dodatečně instalovat.

Odborná montáž: Důležité je mít systém nainstalovaný odborníkem se zkušenostmi v oblasti rekuperace. Profesionální instalace je klíčová pro optimální fungování systému.

Kolik to stojí?

Rekuperační jednotka se cenově pohybuje kolem 100 000 Kč a podobnou částku je třeba si připravit také na potrubí, filtry a klapky.

Je možné žádat o dotaci až 120 000 Kč, která pokryje maximálně polovinu nákladů. K žádosti potřebujete zprávu o instalaci a výkresovou část. Oboje by vám měla poskytnout odborná dodavatelská firma.

Zbytek můžete financovat například úvěrem od Buřinky pro budoucnost.

Milan Pospíšil z Buřinky
Autor: WAVEMAKER Czech s.r.o.

„Rekonstrukce s ekologickým záměrem vítáme a podporujeme. Úvěr od Buřinky pro budoucnost nabízí úrokovou sazbu 5,79 % s pevným úrokem na tři roky. Nově je u tohoto úvěru možné získat až o polovinu nižší splátku od začátku splácení díky využití státní dotace. Nižší splátka je vhodná pro ty, kteří jsou rozhodnutí, že celou dotaci nebo její část po obdržení použijí jako mimořádnou splátku úvěru. Krom toho akceptujeme mimořádné splátky zdarma ze získané dotace a disponujeme týmem specialistů, kteří vám poskytnou kompletní informace o možnostech v oblasti dotací,“ popisuje Milan Pospíšil z Buřinky.

Více informací zde.