Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojemný dárek vězňů z Odolova pro nemocného Míšu (8): Vyrobili mu speciální housličky!

Autor: pma - 
11. února 2024
05:00

Osmiletý Míša trpí genetickou poruchou zvanou achondroplazie. I přes zdravotní indispozice ale neztrácí chuť do života. Miluje hudbu, a začal se dokonce učit i na klavír. Vězni z Odolova malému hrdinovi vyrobili v dřevomodelářské dílně speciální housličky v poměru 1:32, které měří 20 centimetrů. Dárek vykouzlil celé rodině úsměv na tváři. 

Když se před více než osmi lety vydal Michal Charvát, vedoucí oddělení výkonu trestu ve Věznici Drahonice, s manželkou na těhotenské vyšetření, netušil, co se zakrátko dozví. 

„V průběhu kontroly ultrazvukem lékaři zjistili odchylku v rámci měřených údajů. Na klinice dědičných a metabolických poruch v Praze nám pak paní docentka vysvětlila, že Míša bude mít achondroplazii,“ popsal Blesku tatínek dnes osmiletého chlapečka. 

Achondroplazii mohou doprovázet zdravotní komplikace

Achondroplazie je porucha růstu kostí, která zabraňuje změně chrupavky na kost, zejména v dlouhých kostech paží a nohou. Mezi charakteristické rysy pro toto genetické onemocnění spadá dwarfismus (trpaslictví), omezený rozsah pohybu v loktech, velká velikost hlavy a nápadně malé prsty. Pacienti s touto chorobou mají zpravidla nadprůměrnou inteligenci. 

Lidé s achondroplazií v dospělosti dosahují maximální výšky v rozmezí 120 až 130 centimetrů. „Achondroplazie je způsobena mutacemi v genu FGFR3 a může zapříčinit zdravotní komplikace, jako je přerušení dýchání (apnoe), obezita, opakující se ušní infekce, lordóza (prohnutí páteře směrem dopředu, pozn. redakce),“ vysvětlil Blesku Charvát. 

Překvapení od odsouzených

Před dvěma lety byl Míša zařazen do léčebného procesu lékem Voxzogo. Každý den je mu tak do tělíčka aplikován injekcí léčebný roztok. Nákladnou léčbu naštěstí hradí zdravotní pojišťovna. „Míša má v tuto chvíli za sebou téměř 700 aplikací a musíme říct, že léčba skutečně zabírá,“ pochvaluje si otec malého bojovníka. 

Osmiletý chlapec se podle rodičů narodil s talentem pro hudbu. Má za sebou první pololetí hry na klavír. Zájem má i o jiné hudební nástroje, například housle. Jedny speciální dokonce dostal jako dárek začátkem letošního roku. „Na začátku letošního roku mi zavolal Pavel Staněk z Věznice Odolov, že má pracovní cestu kolem Drahonic, kde já pracuji, a že by mi rád něco předal,“ vyprávěl Charvát. Kolega mu krátce na to předal malé dřevěné pouzdro s krásnými housličkami a smyčcem. Nástroj byl vyroben odsouzenými v dílně ve věznici v Odolově, a to speciálně na míru pro malého muzikanta.

„Mísily se ve mě pocity radosti, překvapení a dojetí. Stejně tak to cítila i manželka i Míša, který je na takové věci velmi citlivý. Housličky jsou v jeho malých ručkách naprosto dokonalé a je schopen na ně zkoušet hrát,“ přiznal Blesku tatínek.

Nečekaný dar pro slovenskou kapelu 

Od Míšova narození se jeho rodina přátelí s rodiči stejně starého Filípka ze Slovenska, který trpí stejnou genetickou poruchou. „Na Slovensku bohužel není možná léčba, jakou v Česku může mít Míša. Filípek je také velmi nadaný.  A to předvedl v pořadu V siedmom nebi, který vysílá TV JOJ. Tam se setkal se svými oblíbenými Kollárovci, což je slovenská hudební skupina hrající lidové písně. Chlapci Filípka od té doby hudebně podporují a moderátor pořadu Vilo Rozboril, jako jeden z mnoha, bojuje za možnost léčby dětí s achondroplazií na Slovensku,“ vysvětlil Charvát. 

Napadlo ho, že by skupina mohla za pomoc chlapci dostat něco památku. „Domluvil jsem se s ředitelem Věznice Odolov panem Vinklerem a za krátko byly odsouzenými zhotovené unikátní zelené housle,“ doplnil Míšův otec pro Blesk. Housle pak kapele předal společně s manželkou a Míšou na pražském koncertě. „Měli ohromnou radost a moc se jim housle líbily. Zejména pak houslistovi Tomášovi Kollárovi, který nástroj dokázal velmi ocenit,“ vyprávěl Charvát. 

Speciální dílna funguje podle něj v odolovské věznici přes 30 let. Do její činnosti se zapojuje zhruba deset odsouzených mužů, na které dohlíží „duše dílny“, pedagog Zdeněk Hetflejš. „Bez něj by v Odolově žádná taková aktivita nebyla. Je to aktivita bez nároku na pracovní odměnu. Odsouzení si váží možnosti dělat smysluplnou práci, něco se naučit a trávit čas v ‚oáze normálnosti‘, což je za mřížemi vzácné,“ vysvětlila Blesku tisková mluvčí věznice Odolov.

Vězni se v dílně učí nejen postupům výroby, ale i trpělivosti, houževnatosti, spolupráci na díle a také schopnosti překonávat překážky. Ne vše se podle pracovníků povede na první dobrou, důležitý je ale podle nich terapeutický rozměr celého procesu. 

„Všechny nástroje putují do ZUŠ po celé republice. Z iniciativy odsouzených jsme už třikrát darovali hudební nástroje (housle) přes charitativní platformu Českého rozhlasu Kdyby tisíc klarinetů, která podporuje hudebně nadané děti. Také v dílně ale vznikají dřevěné hračky pro děti, která pak posíláme do mateřských školek, dětských domovů anebo nemocnic,“ uzavřela tisková mluvčí věznice Odolov.

Jitka Dittrichová ( 11. února 2024 13:26 )

❤️‍ ❤️‍ ❤️‍ Krásnej klučina,dojímavý příběh,šikulka -moc ho pozdravuju i jeho rodiče. ❤️‍ ❤️‍ ❤️‍

baronessa ( 11. února 2024 07:53 )

Krásná zpráva o dobrých lidech. ❤️‍

zelvik22 ( 11. února 2024 05:56 )

Bezva! 👍 Tohle má být smysl věznice - vězně napravovat a nasměrovat aby konali dobro, aby se nad svými hříchy zamysleli a pokusili se být lepšími. Konkrétní činy jim pak dávají smysl v jejich nápravě, jen tak dál! ❤️‍

Zobrazit celou diskusi