Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nový panovník Malajsie miluje luxus: Má stovky luxusních veteránů i flotilu soukromých letadel!

Autor: rc - 
12. února 2024
05:50

Malajsie má nového krále! Sultánem byl při slavnostním ceremoniálu ve středu 31. ledna korunován Ibrahim Iskandar (65). Na trůnu nový sultán stráví pět let.  Nový panovník patřil mezi nejbohatší a nemocnější muže země ještě než usedl na trůn. Sultán má sbírku soukromých letadel a více než 300 luxusních aut, včetně vozu, který údajně patřil Adolfu Hitlerovi!

Na malajsijský trůn usedl nový panovník Ibrahim Iskandar. Nového sultána zvolilo na pětileté funkční období devět dědičných monarchů členských států v rámci rotačního principu mezi sebou. Slavnostní korunovace se odehrála ve středu 31. ledna a zúčastnil se ji premiér spolu se členy kabinetu a devíti členy malajských kralovských rodin. Jak uvádí deník Daily Mail, ačkoliv jsou pravomoci sultána Malajsie převážně ceremoniální, nový panovník uvedl, že nehodlá promarnit pět let své vlády a být pouhou „loutkou“.

Panovník ještě před svým zvolením patřil mezi nejbohatší a nejmocnější osobnosti země. Hodnota majetku nového sultána se odhaduje na 131 miliard Kč, ovšem jeho jmění je prý daleko větší. Sultán Ibrahim podle Business Insideru vlastní necelou čtvrtinu telekomunikační společnosti U Mobile, což je jeden z největších poskytovatelů mobilních telefonů v Malajsii. Zároveň vlastní několik nemovitostí a elektrárny. Jen v Singapuru má údajně pozemky v hodnotě za 92 milionů Kč. Sultán Ibrahim je milovníkem aut a motocyklů. Vlastní více než 300 luxusních veteránů. Jeden z jeho veteránů prý patřil Adolfu Hitlerovi.

V jednom z rozhovorů v roce 2013, který se o čtyři roky později objevil na sociální síti YouTube, uvádí, že Hitler byl přítelem jeho pradědečka. Hitlerovo auto údajně poslali do Anglie a následně do Malajsie, kde bylo předáno jeho pradědečkovi. Ve volných chvílích nový sultán rád nasedne na svou motorku Harley-Davidson a vydává se na výlety po státu Johor. Kromě sbírky aut vlastní i flotilu soukromých letadel. Na ceremoniál letěl z Kuala Lumpuru zlato-modrým Boeingem 737, který patří právě do jeho sbírky soukromých letadel.

Jeho matka se narodila v Cornwalu a jeho manželka Raja Zarith Sofiah (64), s níž má šest dětí, je absolventkou univerzity v Oxfordu. Nová královna Malajsie se narodila do jiné malajské královské rodiny. Se svým manželem královna sdílí vášeň pro jízdu na motorce. Kromě toho miluje umění a je plodnou spisovatelkou. Je autorkou čtyř knih pro děti a rovněž přispívala i do novin svými sloupky. Ovládá pět jazyků, včetně čínštiny, francouzštiny či italštiny.

Video  Slavnostní banket na počest krále Karla III. a královny Camilly ve Versailles.  - instagram
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi