Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyhráli 250 milionů, radost nikdy nepřišla: Manželé Karel s Libuší se už roky skrývají

Losování loterie v centrále Sazky.
Losování loterie v centrále Sazky.  (Autor: Blesk:JAKUB POLÁČEK)
Autor: VaB - 
26. prosince 2023
05:00

Před čtyřmi lety vyhráli ve sportce 250 milionů korun. Dlouho tomu nechtěli uvěřit. Manželský pár dodnes tají, kdo jsou. A radost z výhry? Ta se prakticky nikdy nedostavila, manželé žijí ve strachu a v obavách. Peníze navíc mění život nejen jim, ale i lidem okolo. Přišli o přátele, bohatství rozbíjelo i vztahy v rodině. Karel a Libuše, jak jim Magazín Dnes změnil jména, vypráví, jak jim peníze spadly do klína.

Je listopad roku 2019 a Karel si v mezičase, kdy se jeho manželka během nákupu zapovídala, odchází podat tiket do trafiky. Libuše mu to tehdy pohledem vyčetla, byla totiž v pokročilém stádiu těhotenství a chtěla šetřit. Když pak Karel šel druhý den ráno do práce, slyšel v rádiu, jak vysílají, že má sportka dva výherce.

„Jeden prý trefil první pořadí a druhý taky, ale navíc se Šancí. Sice rovnou dodali, že je hlavní výherce ze středních Čech, ale tomu jsem nějak nevěnoval pozornost. Až na konci šichty jsem z peněženky vytáhl tiket a v telefonu ho zkontroloval,“ vypráví pro Magazín Dnes Karel.

A najednou se mu v telefonní aplikaci ukázala hromada čísel. „Strašně jsem se lekl. Byl jsem zvyklý, že tiket naskenuju a objeví se maximálně krátké číslo, třeba 110 nebo 220 korun. Ale najednou tam těch čísel bylo hrozně moc a já zpanikařil. Okamžitě jsem telefon schoval, aby mě nikdo neviděl, a zavřel se na záchod,“ popisuje momenty poté, co zjistil kolik peněz vyhrál. Výherní čísla  3, 5, 7, 8, 25, 29 má Karel vytetovaná na těle. 

Radost nikdy nepřišla

Cestou z práce domů Karel cítil strach. A skutečná radost z druhé nejvyšší výhry v historii vlastně nikdy nepřišla. „Spíš se čím dál víc objevovaly a pořád objevují chvíle, kdy si říkáme: Měli jsme se na to vykašlat a nic si nevyzvedávat,“ dodává Libuše. První výhra ukazovala 29 milionů korun, na webu sázkové kanceláře ale při ověřování zjistili, že vyhráli ještě Šanci, tedy 250 milionů korun… „Radost byla pryč. Zatímco 29 milionů si člověk dokáže představit a ví, co by s nimi udělal, čtvrt miliardy už zní strašidelně,“ řekl Karel. „S každým číslem, které se shodovalo, rostla panika. Podívali jsme se na sebe a skoro najednou si řekli: ‚Co budeme dělat?‘“ dodává Libuše.

Čtvrt milionu na ruku

Po třech dnech „odmítání“ zavolat znovu na číslo sázkové kanceláře si domluvili schůzku. Ještě před tím se společně svěřili rodičům, kterým věřili. A tak kromě Karla a Libuše několik dní nespali ani jejich příbuzní. „V přízemí Sazky je trafika, tam tiket naskenují, vyjede potvrzení o výhře, dostanete pořadové číslo do vedlejší budovy a pokyn: S nikým se nebavte, jen si sedněte, dejte číslo před sebe a čekejte, až si vás někdo vyzvedne. Mají to vymyšlené dobře – abyste potkali co nejmíň lidí. Paní v trafice byla jediná, kdo viděl tiket spolu s obličeji. Ale zase nezná jména,“ popisuje přísná pravidla Karel.

Zaměstnanec, který si pro ně poté přišel, jim vysvětlil postup – v hotovosti jim dá čtvrt milionu korun, zbytek pošlou do několika dní na účet. Ještě dodal, že jim dorazila spousta dopisů, ve kterých lidé prosí o finanční pomoc. Zaměstnanec jim ale doporučil si je vůbec nečíst. 

Obdarovali rodinu i přátele. A začalo peklo

Manželský pár se rozhodl, že obdaruje své nejbližší a přátele. Začali proto zjišťovat, kdo platí hypotéku, jaké má náklady na život, jestli jezdí na dovolené. Postupně si začali psát, komu pošlou kolik peněz. „Jeden příbuzný měl mnohem větší hypotéku než ostatní. Chtěli jsme mu dát víc, jenže najednou přišel s tím, že si hypotéku zaplatí jen z půlky a za zbytek rozjede podnikání. Jednak to byl nápad, který se nám nezdál, jednak naším cílem bylo, abychom všechny zbavili závazků,“ vypráví Libuše.

Všem nakonec po zprůměrování dali stejně. Zmíněný příbuzný nakonec peníze použil do podnikání, které během covidu ztroskotalo. Zpočátku ale výherci přemýšleli nad variantou, že všem pošlou peníze, aniž by jim řekli, odkud je mají. Nikdo si je nevzal, báli se, že jsou „špinavé“. V rodině došlo i na daleko vyhrocenější chvíle, po kterých si říkali, že by bylo lepší peníze nevyhrát. „Konkrétně ve chvíli, kdy jsem držela měsíční mimino a jeden člen rodiny na mě řval, že jsem svině a dala jsem mu málo,“ popisuje Libuše.

Finančně pomohli i několika kamarádům, o některé ale přišli. „Zjišťovali jsme, co koho trápí, zase vzali papír a několik lidí podělili. Nemohli jsme zachránit všechny a pár kamarádů nám opravdu odpadlo,“ doplňuje Karel.

Nechtějí brát z hromady

Manželé společně investovali do mnoha projektů, koupili nemovitosti, založili podnikání. „Větší částky jsme investovali do dobročinných projektů a začínajících firem, tam je to třeba deset milionů u jedné. Vybíráme si takové, které můžou změnit dnešní svět k lepšímu a věnují se například medicíně nebo vzdělání. U jedné už nám investice přitekla zpátky. I s navýšením,“ dodává žena. I přesto, že vědí, že nemusejí vydělávat. Jednoduše ale nechtějí jen brát z hromádky.

Mezi bohatými

„Od výhry jsme se začali pohybovat i mezi hodně bohatými lidmi. V porovnání s mnohými z nich jsme nikdo – nemůžeme si koupit letadla ani ostrovy. Člověk by si řekl: Fajn, chudí nás budou nenávidět, bohatí nás přijmou. Ale ne,“ vypráví Karel s tím, že od ostatních cítí hořkost. Ostatní celý život budovali, jim dle jejich slov „peníze spadly do klína“. „Čtyři roky se schováváme. Celou tu dobu nám trvalo, než jsme pochopili, že jsme nic neudělali. Nikomu jsme neublížili a nic neukradli. Stejnou šanci jako my má každý. A možná je ještě jeden důvod,“ zakončuje.

Video  Toto jsou kroky šťastlivců: Podívejte se na cestu za miliony i miliardami do „svatyně“ Sazky  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Josef124 ( 21. února 2024 09:39 )

Tak to nechápu, k čemu jim ty peníze jsou? Proč teda vsázeli? Já se nestydím za to, že mám peníze. Zaměřuju se na investice do P2P přes http­s://ww­w.ju­lu.cz­/inves­tment-offer/ a daří se mi, takže máme nové auto, jezdíme na dovolené a sousedi to vědí, že máme peníze a jestli nám někdo závidí, tak to je jenom jejich problém, že nejsou schopní peníze vydělat.

Ján Poliach ( 5. ledna 2024 21:32 )

No jo...nac to clovek podava kdyz nema predstavu? A proc se tak strasne strachuji kdyz mohou zalozit fond nebo rozdat nemocnicim ci neziskovym organizacim detskym domovum atd. Ne...radsi zit ve strachu. To je tak krasny a dojemny. Ironie. Smutne ze ti lidi se intelektualne nikam nepo­sunu­li..­.vlas­tnea­ni mentalne. Vzdyt tohle jde vyresit dvema trema sezenymi s psycholozkou. To je az primitivní.

MADONNA ( 2. ledna 2024 23:44 )

Pěkný....

MADONNA ( 2. ledna 2024 23:43 )

A já si říkám :a zase nic... Dop*dele proč ne já?

MADONNA ( 2. ledna 2024 23:41 )

Musíš umět hospodařit a počítat

Zobrazit celou diskusi