Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Malá Bodhana válí už v osmi letech: Vyhrála šampionát v šachách!

Autor: ČTK - 
20. prosince 2023
18:20

Osmiletá Britka byla o víkendu vyhlášena nejlepší hráčkou na šampionátu v bleskovém šachu v Záhřebu. Bodhana Sivanandanová, která začala hrát šachy před třemi lety, na turnaji remizovala s dvojnásobným mistrem Rumunska Vladislavem Nevednichym. V konkurenci 555 hráčů skončila na 73. místě a odborníci z šachového prostředí o dívce z předměstí Londýna mluví jako o šachovém fenoménu, napsal ve středu deník The Guardian.

„Šachy začala hrát náhodou. Byla zvědavá a zajímalo ji to, tak jsem ji začal vodit do Anglické šachové federace a k lidem v Anglii, kteří hrají šachy a podporují je. Jsou velmi přátelští a velmi ji podporují,“ řekl o malé hráčce její otec Sivanandan Velayutham. Poprvé figurky na šachovnici postavila v pěti letech v době pandemie koronaviru.

Předseda Anglické šachové federace Dominic Lawson časopisu Times řekl, že výkon Sivanandanové byl „naprosto výjimečný, ale ne překvapivý, protože je fenomén. Pro osmileté dítě je to mimořádný výsledek, který jsme v této zemi ještě nezažili. Má pozoruhodně vyspělý styl hry, je strategická a trpělivá.“

Na turnaji v Záhřebu dívka v rapid šachu získala hodnocení Elo 2056, což je velmi dobré, ale ostatní šachisty zaujala zejména svým výkonem v bleskovém šachu, který je ještě svižnější. Mohla získat i cenu pro nejlepšího hráče turnaje do 12 let, ale platilo pravidlo jedné trofeje na hráče a Sivanandanová si vybrala cenu pro ženy. Její celkový turnajový výkon 2316 byl na úrovni ženského velmistra.

Malá šachistka má ambice stát se velmistryní, nejmladší anglickou olympijskou vítězkou a nakonec získat titul mistryně světa. Letos v létě si v Downing Street zahrála partii s britským premiérem Rishim Sunakem krátce předtím, než oznámil investici milion liber do šachů s cílem zvýšit počet anglických velmistrů.

Na šampionátu v Záhřebu český velmistr David Navara obhájil titul mistra Evropy v bleskovém šachu. Zvítězil z pozice čtvrtého nasazeného hráče a navázal na triumfy z let 2014 a 2022.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi