Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Arturek s SMA po náročné operaci kyčlí: První rehabilitace a konečně čerstvý vzduch

Autor: jel - 
16. prosince 2023
18:42

Arturek trpí spinální svalovou atrofií (SMA) v nejtěžší formě. Jako čtvrtý v republice dostal zázračný lék Zolgensma. Tento rok se ovšem potýkal s problémy s kyčlemi a operace byla nakonec nevyhnutelná. Po ní měl dlouho nohy v sádře a veškerý čas musel trávit doma. Nyní opět zamířil na rehabilitaci a také se konečně pořádně dostal na čerstvý vzduch. 

Arturek začal mít značně sníženou hybnost už v šesti měsících. Pak přišla hrůzná diagnóza. U malého chlapce byla téměř ihned po stanovení diagnózy zahájena léčba lékem Spinraza a také ho rodiče brali na nejrůznější rehabilitace a cvičení. V roce 2020 pak klučík dostal zázračný lék Zolgensma.

Letos na podzim prošel Arturek i jeho rodina těžkým obdobím. Chlapeček měl totiž vážné problémy s kyčlemi. Nakonec byla bohužel nevyhnutelná náročná operace. Po ní měl malý bojovník několik týdnů nožičky v sádře. Vše pro něj bylo velmi bolestivé a hodně plakal. 

V současné době už je ale vše mnohem lepší. Sádry jsou pryč, koncem listopadu už se dokonce mohl projíždět doma na vozíčku. V polovině prosince už Arturek zamířil na rehabilitaci, o čemž informovala maminka na sociální síti. A hlavně se také konečně po týdnech strávených doma dostal ven na čerstvý vzduch a pořádnou procházku. 

Video  Po několika týdnech Arturek s SMA zase jezdil na vozíčku  - Facebook
Video se připravuje ...