Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

U britského pobřeží našli lebku pravěkého monstra! Jde o nejzachovalejší nález ostatků pliosaura

Autor: hpe - 
16. prosince 2023
15:23

Poblíž útesů v hrabství Dorset ve Velké Británii paleontologové vykopali 150 milionů let starou kostru pliosaura. Podle dosavadních informací se jedná o první takto zachovalý nález dinosaura tohoto druhu. Samotná hlava nestvůry žijící v pravěkých oceánech má neuvěřitelných 1,8 metru!

Kostru pravěkého živočicha našli vědci při obhlídce zálivu Kimmeridge. Steve Etches a Phil Jacobs si nejprve u útesů nad pláží všimli čenichu. Domnívají se, že v útesu by se mohl nacházet zbytek kostry těla. Mořský plaz žil u Jurského pobřeží a živil se ostatními živočichy, které ulovil. To pro něj díky stavbě a velikosti jeho těla muselo být hračkou. Vzhledem k tomu, že pouhá hlava tvora je delší než výška průměrného člověka, předpokládají vědci, že mohl měřit až dvanáct metrů. V tlamě měla nestvůra ukrytých 130 zubů ostrých jako břitva.

Profesor univerzity v Bristolu dokonce označil tvora za podmořského Tyrannosaura rexe. „Toto zvíře by bylo tak obrovské, že si myslím, že by bylo schopno účinně lovit cokoli, co mělo tu smůlu, že bylo zrovna v jeho okolí. Nepochybuji, že tento tvor byl něco jako podvodní tyranosaurus,“ řekl pro The Sun Andrew Rowe.

Podle Etchese se jedná o jednu z nejzachovalejších fosílií, na kterých kdy pracoval. „Spodní čelist a horní část lebky jsou propojené, tak jako by tomu bylo, když živočich ještě žil. Na celém světě se nenašly téměř žádné exempláře s takovou úrovní detailů. A pokud ano, mnoho kousků chybí, zatímco tento, i když je mírně zkreslený, obsahuje všechny kosti,“ doplnil vědec.

Predátor má být detailněji odhalen světu v pořadu stanice BBC známého britského přírodovědce a popularizátora vědy Davida Attenborougha na Nový rok.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi