Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční zázrak Blesku: Marie pečuje o nepohyblivou maminku a manžela na kyslíku. Nová koupelna by nám změnila život!

Autor: K. Beránková, D. Turek - 
11. prosince 2023
05:00

Zůstat doma, být s rodinou i ve stáří či nemoci. To by chtěl asi každý. Marie Šiplová (66) z Jersic na Vysočině se to rozhodla svým blízkým splnit. I když se její maminka (90) a manžel (71) skoro nemůžou hýbat. Příběh této rodiny je už čtvrtým v projektu Blesku Vánoční zázrak. A vysněným vánočním zázrakem by pro Marii byla rekonstrukce koupelny. 

Vánoce jsou časem, kdy bychom chtěli být s rodinou, Marie Šiplová dělá vše proto, aby její maminka, také Marie, a manžel Vladimír mohli být s ní nejen na svátky, ale stále. Domek, ve kterém vyrostla, přepsala její maminka na další členy rodiny a doufala, že v něm dožije. Ti se ale bohužel zadlužili a o nemovitost přišli. Téměř nepohyblivá seniorka se tak ocitla „na ulici“. Marie si ji vzala k sobě a věřila, že to společně s manželem zvládnou. Stejným způsobem pečovala až do konce i o nemocnou tchyni, a logicky si tak přála stejně pomoci i vlastní matce.

Nemohl se hýbat

Bohužel na počátku roku její manžel Vladimír prodělal těžký oboustranný zápal plic a málem zemřel. Přestože si život vybojoval, rozvinula se u něj tzv. CHOPN neboli chronická obstrukční plicní choroba a zůstal plně závislý na kyslíkovém přístroji, který potřebuje neustále. Když se vrátil z nemocnice domů, nemohl se vůbec hýbat. „Jsem manželce strašně vděčný, že si mě vzala domů, i když jsem byl úplně nemohoucí, že mě dostala z toho nejhoršího. Moc bych si přál, aby s námi neměla takovou práci a trochu se jí ulevilo,“ říká.

Video  Vánoční zázrak Blesku: Marie Šiplová z Jersic 
Video se připravuje ...

Ve starém domku Marie každé ráno zatápí dřevem, stará se o to, aby všichni dostali správné léky, mamince sama píchá inzulin.

„Moje dcera pro mne dělá všechno. Potřebuji pomoct obléknout se, najíst, prostě už se vším,“ popisuje devadesátiletá Marie Karpíšková.

Koupel ve škopíku

Největší problém je hygiena. Koupelna v domě, kde Šiplovi žijí, disponuje jen hlubokou vanou. Marie ml. celý život těžce pracovala v zemědělství a to se podepsalo na její páteři. Navíc trpí i jinými neduhy souvisejícími s věkem, takže zvednout nepohyblivého člověka je pro ni prakticky nemožné. „Manžel by vanu ještě překročil, ale zpátky už ho nedostanu. Proto jeho a potom i maminku vždycky posadím na okraj vany, vezmu škopík a myju,“ popisuje Marie.

Co je to CHOPN?

Při chronické obstrukční plicní nemoci se trvale zúží dýchací cesty. Rozvíjí se postupně, ale zápal plic ji může extrémně urychlit. U nejtěžších případů se pacient pohybuje jen velmi obtížně a už do konce života je závislý na kyslíkovém přístroji. Pokud by nemohl přídavný kyslík dýchat, udusil by se.

Patroni příběhu

Každý z příběhů má i své patrony z řad celebrit. Ti pak čtenářům Blesku a Blesk.cz osudy těchto rodin přiblíží.

Sidonia Borkovcová (24), influencerka

 „Vždy mě doma učili, že mám mít úctu ke stáří a vážit si lidí, kteří něco prožili. Paní Marie celý život pomáhala druhým a pro každého se obětovala. Je takovým andělem pro ostatní. Moc se mi líbí, že sbírá andělíčky a je silně věřící člověk. Jestli si někdo zaslouží pomoci, tak je to paní Marie,“ má jasno. „Když jsem se paní Marie zeptala, jak to řeší, když onemocní, tak mi smutně odpověděla, že i tak se prostě musí postarat po maminku a manžela. Pojďme jí trochu ulevit,“ prosí ostatní Sidonia.

Saskia Burešová (77), hlasatelka a moderátorka

„Když jsem se seznámila s příběhem paní Marie a její rodiny, tak se přiznám, že mě to opravdu zasáhlo. Je smutné, že kolem nás je tolik lidí, kteří se dostávají do pro ně neřešitelných problémů, ať už z důvodu zdravotních, nebo finančních, což obyčejně bývá propojené,“ říká hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová (77). Podle ní dělá paní Marie, co může. Ale má zkrátka „hodně naloženo“, i proto, že už je sama v důchodovém věku a trápí ji potíže, které patří k věku. „Určitě bychom měli pomoci, abychom dokázali, že ta naše srdce nejsou ještě tak okoralá, když to řeknu vzletně. Takže jestli mohu poprosit, pomozte,“ žádá hlasatelka s tím, že si uvědomuje, že sbírek pro potřebné je zejména před Vánocemi mnoho. Na projektu Vánoční zázrak Blesku ale oceňuje, že mu může věřit a peníze se dostanou tam, kam mají.

VYBÍRÁME NA REKONSTRUKCI KOUPELNY ZA 150 TISÍC

Peníze ze sbírky by byly použity na předělání koupelny, hlavně pak na nový sprchový kout. Málokdo si umí představit, jakou pomoc by pro ni znamenal. „Co bych si přála? Nová koupelna by pro mne byla opravdu vánoční zázrak. A pak samozřejmě taky, aby manžel zase aspoň trochu chodil,“ sní paní Marie. Druhé přání se bohužel nedá koupit za žádné peníze na světě, vyměnit vanu za sprchový kout v domku na Vysočině ale možné je. A co vzkazuje lidem, kteří se rozhodou přispět? „To se vůbec nedá vyslovit, jak jsem jim vděčná,“ říká se slzami v očích.

JAK MŮŽETE PŘISPĚT VY?

Pokud vás tento příběh zaujal, přispějte a společně uděláme malý zázrak. Jak? Blesk spolu s Doniem (což je sbírková platforma pro všechny, kteří chtějí změnit svůj nebo něčí životní příběh) pro Marii a ostatní z projektu Vánoční zázrak vytvořil sbírku. Příběhy a návod, jak přispět, najdete konkrétně na:

donio.cz/zazrakblesku