Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Máma zachránila svého syna (7): Darovala mu část jater

Autor: hpe - 
23. listopadu 2023
14:50

Rodina Barkerových z Velké Británie neprožívala dobré období. George dlouho bojoval se vzácnou nemocí. Vypadalo to, že souboj nakonec prohraje. Jeho játra byla kvůli chemoterapiím příliš poškozená a proto doktoři chlapečkovi mnoho šancí nedávali. Andělem strážným se pro něj stala maminka, která mu darovala čtvrtinu těch svých. Hochovi se od té doby nebývale daří. 

Jednoho dne si Catherine Barkerová všimla, že její syn má na pokožce hlavy podivný ekzém. Po sérii krevních testů hocha převezli do speciální kliniky v Londýně, kde mu doktoři diagnostikovali vzácné dermatologické onemocnění, Histiocytózu.

Po roce intenzivní léčby pomocí chemoterapií se zdálo, že by mohl být všemu konec. Testy vypadaly nadějně. Jenže Catherine si opět všimla, že se chlapci na hlavě objevil stejný ekzém. Lékaři rodině posléze sdělili, že Georgova játra jsou natolik poškozená, že není možné provést předešlou léčbu. Hrozilo, že chlapec zemře. 

Kamarádka matce doporučila navštívit doktora z dětské kliniky v USA, který se onemocněním zabývá. Rodina ani chvíli neváhala a nastoupila do letadla. Odborník dokázal pomocí experimentální léčby zastavit mutací, která Histiocytózu způsobovala. Po pár dnech zmizela i vyrážka na hlavě. Z prvotní radosti z vítězství nad agresivní nemocí se rodina zas propadla do beznaděje. Georgovi se tentokrát přitížilo kvůli zhoršujícímu se stavu jeho jater, informoval deník Daily Mail

Jedinou nadějí byla podle lékařů transplantace. Najít vhodného dárce je však obecně velmi náročné a může to trvat dlouhou dobu. Táta Sam neměl pro dárcovství vhodnou krevní skupinu, avšak ukázalo se, že Catherine ano. Statečná matka tří dětí se rozhodla synovi část jater věnovat. 

Operace proběhla úspěšně. Během několika týdnů se Georgova kondice rapidně zlepšila. Byl jako vyměněný, všude pobíhal a hrál si jako nikdy předtím. Celá rodina si konečně mohla pořádně oddychnout a společně oslavit Georgovi sedmé narozeniny.

Mia McGill ( 24. listopadu 2023 08:52 )

A? To je snad samozřejmost a udělá to každý rodič.

Zobrazit celou diskusi