Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Azbestové městečko zabíjelo obyvatele: Pouhý nádech může způsobit smrt! Úřady ho vymazaly z mapy

Autor: rc - 
16. listopadu 2023
21:12

Hornické městečko Wittenoom v minulosti kypělo životem. Bylo domovem tisíců lidí, převážně horníků, kteří pracovali v místních azbestových dolech. Ovšem v 70. letech byly doly nadobro uzavřeny a obyvatelé vysídleni. V oblasti je kvůli azbestu natolik toxický vzduch, že pouhý nádech může způsobit smrt. Nicméně městečko duchů je lákadlem pro dobrodruhy a zvědavce. Australské úřady se dokonce rozhodly vymazat město z map!

Městečko Wittenoom se přezdívá australský Černobyl a podle místních se jedná o nejnebezpečnější město světa. Příčinou je azbest, který se v oblasti těžil. Právě kvůli jeho těžbě kdysi město kypělo životem. Těžba modrého azbestu začala v roce 1938 a město začalo rychle vzkvétat. Do města přijížděly tisíce lidí za prací.

Nicméně azbest je silně karcinogenní látka. Nikdo z nich netušil, jaké nebezpečí je obklopuje. Modrý azbest je natolik škodlivý, že stačí krátký kontakt s ním a může vážně poškodit zdraví a dokonce způsobit i smrt. Jak uvádí britský deník The Sun, více než 2 tisíce dělníků kvůli smrtící látce zemřelo.

V 70. letech minulého století byly doly uzavřeny a město se začalo pomalu vylidňovat. Důvodem uzavření dolů však nebyl azbest, ale malý zisk a klesající ceny azbestu po celém světě. Někteří tam ale stále zůstávali a do města dokonce začali jezdit turisté.

Australské úřady se ale rozhodly zakročit. V roce 2006 Wittnoom ztratil oficiální status města a bylo odpojeno od elektrické sítě. Všechny dopravní značky byly vytrhány ze země a vláda dokonce rozhodla o smazání města z map. Všechny cesty, které vedly do městečka, byly zablokovány. „Buďte v bezpečí. Nejezděte do Wittenoomu,“ varuje vláda.

Ovšem někteří lidé nedbali varování a ve městě zůstávali. Wittenoom byl ještě v roce 2015 domovem šesti lidí a v roce 2020 tam bydleli stále dva lidi. Poslední ženou, která ve městě zůstávala, byla Lorraine Thomasová. „Byl to její domov. Na tamním hřbitově je pohřben její manžel,“ uvedla její dcera Aileen. Lorraine ve Wittenoomu žila do května roku 2022, kdy se sbalila a město opustila.

diskutujici ( 17. listopadu 2023 07:48 )

Na Google street mapách jsou poslední fota z 2008. Některé domy vypadají obydlené, u některých stojí i auta.

Zobrazit celou diskusi