Unikátní galerie

Ve zrekonstruovaném areálu Slovenské národní galerie si odpočinete v Travertinové zahradě a vstoupíte do knihovny v proskleném podzemí. Galerie propojuje korzo Bratislavy s nábřežím Dunaje a svou architekturou i atmosférou je opravdu pozoruhodná. SNG ve svých sbírkách uchovává více než 80 tisíc předmětů. Najdete mezi nimi například díla Picassa, Warhola nebo Dürera. Z prosklených tunelových lodžií funkcionalistického přemostění barokních Vodních kasáren budete mít výhled na obě nábřeží Dunaje i Sad Janka Kráľa – nejstarší veřejný park ve střední Evropě.

Slovenská národní galerie v Bratislavě
Autor: Matej Kautman

Skvosty v srdci Bratislavy

Jurkovičova Tepláreň nedaleko Slovenského národního divadla svou cihlovou fasádou kontrastuje s okolními sklobetonovými výškovými budovami. V bývalé teplárně vznikl charismatický kreativní prostor s galerií současných umělců – DOT. Contemporary Art Gallery. Výjimečnou industriální stavbu z roku 1942 navrhl známý architekt Dušan Jurkovič. Jeho jméno nese prestižní ocenění za architekturu, které získala v roce 1995 i Galerie Nedbalka. Zvenku působí jako historický měšťanský dům v bratislavském centru, ale její interiér je pozvánkou k prohlídce nejen umění, ale také moderní architektury. Galerie na čtyřech bezbariérových patrech prezentuje díla nejvýznamnějších představitelů slovenské výtvarné moderny, například Mikuláše Galandy nebo Ľudovíta Fully.

Galerie Nedbalka v Bratislavě
Autor: Bratislava Tourist Board

V tichu synagog

Z mnoha slovenských synagog se staly galerie, kulturní centra nebo kavárny. K unikátním památkám patří neologická synagoga v Žilině, která se v současnosti využívá jako kulturní centrum, kde se pořádá nespočet festivalů a akcí. Při vstupu do bývalé ortodoxní synagogy v Trnavě pocítíte jedinečné spojení krásy, kultury a umění s respektem k její minulosti. Byla postavena v roce 1891 podle návrhu vídeňského architekta Jakuba Gartnera a její rekonstrukce byla oceněna titulem „nejkrásnější na Slovensku“. Pokud se po její návštěvě rozhodnete objevovat kouzlo trnavské historické pěší zóny a ponoříte se do jejích živých uliček, na každém rohu tu natrefíte na výborné jídlo a dobrou kávu.

Synagóga café v Trnavě
Autor: SLOVAKIA TRAVEL, Martin Šopinec

Umění v Košicích

Navštivte největší Otevřenou městskou galerii na Slovensku – Open Mural Gallery v Košicích. Fasády košických domů hýří gigantickými malbami, tzv. muraly, jejichž autory jsou umělci z více než deseti zemí světa. Košice jsou unikátní nejen street artem, ale také tím, co se skrývá pod střechou kryté plovárny z 50. a 60. let minulého století. Místní proměnili jednu z nejsymboličtějších staveb starých Košic na Kunsthalle – halu plnou umění.

Open Mural Gallery v Košicích
Autor: David Hanko

Výjimečná místa plná umění najdete po celém Slovensku. Inspirujte se na www.slovakia.travel.