Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Židovského kavárníka opustili zaměstnanci kvůli podpoře Izraele: Neskutečně dojemné gesto zákazníků

Autor: hpe - 
9. listopadu 2023
05:00

Majitel kavárny židovského původu Aaron Dahan (25) přišel o všechny své zaměstnance. Ti nesouhlasili s jeho otevřenou podporou Izraele a dali proto výpověď. Místo toho, aby muž kavárnu zavřel, pokračoval v provozu dál. Příběh o osudu kavárny se roznesl po celém New Yorku. Před kafetérii se začali tvořit dlouhé fronty. Místní komunita dala svou přítomnosti najevo svou podporu.

Krátce po vypuknutí války vyvěsil Aaron v obchodě izraelskou vlajku a k tomu založil dobročinnou sbírku, jejíž výtěžek poputuje na podporu izraelského červeného kříže. Majitelovy politické postoje se však nelíbily jeho pro pro-palestinským zaměstnancům, kteří se posléze rozhodli práci opustit. Kavárník chtěl celé situaci předejít. Přál si s nimi nejprve společně pohovořit, sdělit si svá rozdílná přesvědčení a popřípadě dojít k vzájemnému porozumění.

Ke shodě však nakonec nedošlo a Aaron zůstal na provoz kavárny sám. Odchod baristů ho velmi mrzel, jelikož jak sám uvádí, bral své zaměstnance jako součást rodiny. Domnívá, se že většina z nich používá termíny, jejichž správný význam sami neznají. 

Vše vypadalo beznadějně. Aaron chtěl kavárnu zavřít. Po ranním telefonátu s matkou Peggy se začalo blýskat na lepší časy. Žena přispěchala synovi na pomoc. Hned se naučila pracovat s podkladnou a dělat správně kafe. Příběh o osudu kavárny se šířil internetem. Před obchodem se náhle vytvořila dlouhá fronta o zhruba 70 lidech. Mezi nimi představitelé místní židovské komunity, rabíni apod.

Jakmile v kavárně došly hrnky lidé si přinesli svoje, a když došly sušenky přinesli je také. Velká vlna solidarity přichází v momentech, kdy v USA přibývá antisemitských útoků.

janamala ( 9. listopadu 2023 15:23 )

Nemá to řešení. Ta nenávist je příliš velká a příliš těsná. Židi jsou velký k...y. A Palestinci ve většině od narození teroristi. Na roční děcka tam věší samopaly. Evropa se z toho teď pos...e. Jsou státy, který by neměly existovat.

Zobrazit celou diskusi